Pečené kuře v jogurtové marinádě se zeleninou - postup přípravy
Kuřecí maso nebývá u dospělých nejoblíbenější, protože má často nevýraznou chuť a bývá někdy příliš suché. To ale není případ tohoto receptu, který vytvoří chuťovou extázi díky vynikající marinádě i množství použité zeleniny, která jídlo skvěle ozvláštní. Navíc je příprava nadmíru snadná a zvládne ji úplně každý!
Ingredience
Marináda
Omyjte kuře a zbavte jej peří i nečistot. Po omytí dobře vysušte pomocí papírových utěrek. Položte jej na prkénko a pomocí ostrého nože odřežte přebytečnou kůži nebo tuk. Současně kuře rozpulte a rozložte tak, abyste mohli do prsou a stehen vytvořit zářezy na marinádu.
Na marinádu si připravte misku, do které vlijte jogurt, přidejte rajčatový protlak a zalijte olivovým olejem a citronovou šťávou. Česnek oloupejte a prolisujte do směsi. Nyní přidejte koření – mletý pepř, sladkou papriku, tymián, kmín a na závěr osolte. Pomocí lžíce dobře promíchejte. Kuře vložte do pečící nádoby a pomocí štětce nebo lžíce jej pomažte marinádou. Dbejte na to, aby se marináda dostala dospod i do připravených zářezů v mase. Nádobu s kuřetem zabalte potravinovou folií nebo přikryjte pokličkou a nechte marinovat po dobu 60 minut.
Čas využijte na přípravu zeleniny. Oškrábejte mrkev a nakrájejte ji na kolečka, oloupanou červenou cibuli a rajčata na měsíčky. Papriky zbavte stopek a semínek, nakrájejte je na větší kusy. Žampiony rozpulte. Oloupané brambory nakrájejte na silnější kolečka. Stroužky česneku ponechte celé. Veškerou zeleninu vysypejte do hlubokého plechu nebo pekáče. Zeleninu v pekáči polijte olivovým olejem, osolte, opepřete, posypejte paprikou a tymiánem a dobře promíchejte vařečkou.
Marinované kuře položte na rošt nad zeleninou (případně přímo na zeleninu). Maso přikryjte pečicím papírem. Pečte v předehřáté troubě na 180 °C po dobu 90 minut, 10 minut před dopečením sejměte z masa pečicí papír a zvyšte teplotu na 230 °C, abyste získali křupavou kůrčičku.