Pečené minidonuty s citronovou kůrou - postup přípravy
Klasické donuty se smaží na oleji, což někomu nemusí vyhovovat, o něco dietněji je ale můžete udělat i v troubě. Recept na ně nám poskytla paní Andy Chudobová.
Ingredience
Z vlažného mléka, cukru a droždí udělejte kvásek a několik minut počkejte, dokud nevzejde. Pak přidejte vejce, vanilkové aroma, olej, mouku, sůl, mletou skořici, mletý perník a nastrouhejte citronovou kůru. Rukama nebo robotem vypracujte nelepivé, hladké těsto, přikryjte ho a nechte hodinu kynout.
Z těsta vyválejte asi půl centimetru silnou placku, těsto si klidně rozdělte na menší kusy. Za pomoci větší a menší skleničky vykrájejte donuty a dejte je na plech vyložený pečicím papírem. Nechte je 15 až 20 minut kynout.
Vložte plech do předem vyhřáté trouby na 190 °C a pečte donuty 5 až 6 minut, musí být hezky zlatavé. Po vychladnutí je namáčejte do libovolné polevy, například čokoládové.
Více autorčiných receptů najdete v její FB skupině Kouzlo domácího pečení.
Pokud máte svůj oblíbený recept na dezert či moučník, podělte se s námi o něj v naší FB skupině Dezerty, moučníky, sladké pečení: TOP recepty.