Pečený bůček se zelím a bramborovým knedlíkem - postup přípravy
Žádný muž (a často ani žena) neodolá kusu dozlatova vypečeného bůčku s bramborovým knedlíkem a vyladěným zelím. Zkuste osvědčený recept od paní Ilony Šimůnkové.
Ingredience
Na bramborový knedlík
Na zelí
Brambory uvařte ve slupce, nechte je zchladnout, oloupejte je a nastrouhejte najemno. Přidejte vejce, olej, sůl a trochu hrubé mouky. Zadělejte hutné těsto, zformujte z něho několik šišek a dejte je uvařit do hrnce s vroucí vodou na 15 až 20 minut.
Bůček osolte, opepřete a okmínujte. Nakrájejte cibule na hrubé proužky, vsypte je na dno pekáče a přidejte k nim na plátky pokrájené stroužky česneku. Na tento základ položte připravený bůček, podlijte ho trochou vody a dejte ho péct při teplotě 180 °C na asi 1,5 hodiny.
Nakonec připravte zelí. Nadrobno nasekanou cibulku zpěňte v kastrůlku spolu s nakrájeným špekem. Zelí slijte z nálevu, vyklopte ho na cibulový základ a pod pokličkou nechte dusit zhruba 5–10 minut, aby cibule pustila šťávu. Změklé zelí zahustěte najemno nastrouhanou syrovou bramborou.
Upečený bůček nakrájejte na plátky a podávejte je spolu s bramborovým knedlíkem a kopečkem zelí, které polijte trochou výpeku z pekáče s masem.