Pečený bůček se smetanovým špenátem - postup přípravy
Pečený bůček sice nemá mezi výživovými specialisty úplně nejlepší pověst, zato je však velmi chutný, zejména pak v kombinaci se smetanovým špenátem. Vyzkoušejte oblíbený recept na něj podle paní Ladislavy Šatavové.
Ingredience
Na smetanový špenát
Vepřový bůček posypejte solí, pepřem a kmínem. Nakrájejte cibuli na kostičky a rozprostřete je na dno pekáčku. Na cibuli položte vepřový bůček, podlijte ho trochou vody, pekáč zakryjte víkem a vložte ho do trouby rozehřáté na teplotu 180 °C péct asi 2 hodiny.
Zatímco se maso peče, připravte špenát. Špenátový protlak nechte rozmrazit a důkladně okapat v cedníku. Cibuli nasekejte nadrobno. V hrnci rozehřejte trochu rostlinného oleje a nechte v něm zpěnit cibulku. Přisypejte trochu hladké mouky a nechte ji zasmažit na světlou jíšku.
Do jíšky v hrnci přihoďte okapaný špenát, osolte ho, opepřete, přidejte prolisovaný česnek a vše podlijte smetanou na vaření nebo mlékem. Promíchejte a nechte vše pár minut provařit. Ke konci vaření přidejte vejce a míchejte, dokud se nesrazí.
Upečené maso odklopte a nechte ho odkryté v troubě ještě chvíli dopéct, aby očervenalo. Poté jej nakrájejte na plátky, rozdělte na talíře, doplňte ho kopečkem smetanového špenátu, přidejte vařený brambor, bramborové či houskové knedlíky a podávejte.
Pokud máte svůj oblíbený recept nebo tip, co vařit k obědu, podělte se s námi o něj v naší FB skupině Hlavní jídla aneb Co vařit k obědu.