Pestrobarevný salát plný vitamínů - postup přípravy
Podzim a zima jsou zatím ještě daleko, ale právě teď je vhodná doba, kdy se na tuto dobu, která je spojena nejen se sychravým a chladným počasím, ale také s nejrůznějšími nemocemi, můžeme připravit. Využít k tomu lze množství čerstvé zeleniny, kterou máme k dispozici. S její pomocí si můžeme snadno připravit zdravé pochoutku, díky které se nám veškeré nemoci a nachlazení zdaleka vyhnou.
Ingredience
Příprava salátu je velmi snadná, veškerou zeleninu pečlivě umyjte a nastrouhejte či nakrájejte na menší kousky. Mrkev a cibuli samozřejmě oloupejte a z paprik odstraňte zrníčka a stopky. Následně vše důkladně promíchejte ve větší misce a na závěr přidejte sůl, ocet, cukr a olej. Směs opět promíchejte a ochutnejte, může se stát, že do salátu bude potřeba přidat trochu více soli.
Vzniklou zeleninovou směs i s nálevem vložte do předem umytých sklenic určených na zavařování. Ty musejí být při vkládání salátu zcela suché, jinak by mohlo dojít ke zplesnivění salátu. Sklenice pevně zavřete.
Poté je vložte do hrnce s vodou tak, aby byly ponořené zhruba do tří čtvrtin jejich výšky. Následně sterilujte po dobu přibližně dvaceti minut při teplotě osmdesát až devadesát stupňů. Po dokončení sklenice se salátem nechte zchladnout dnem vzhůru na pokojovou teplotu.
Následně je uskladněte do chladu a temna, například do špajzu či sklepa, kde bez problémů vydrží několik měsíců. Salát můžete konzumovat samostatně nebo jako přílohu k masovým pokrmům.