Pikantní gulášovka - postup přípravy
I když existuje spousta mnohem luxusnějších receptů na polévky z drahých hotelových restaurací, stejně bude vždycky nejlepší a nejoblíbenější pravá hovězí gulášovka. Pokud jste ji dlouho neměli, uvařte si ji podle receptu od paní Ilony Šimůnkové.
Ingredience
Slaninu nakrájejte na kostičky a na suché pánvi ji zvolna rozehřejte, aby pustila tuk. Pokud by ho bylo málo, přidejte trochu oleje nebo sádla. Na tuku ze slaniny orestujte jemně nasekanou cibuli, zarestujte rajský protlak, sladkou papriku, bobkový list, prolisovaný či nasekaný česnek a drcený kmín.
Hovězí maso nakrájejte na menší kostky, které přihoďte do hrnce s cibulovou směsí a nechte je ze všech stran zatáhnout. Osolte ho a opepřete, podlijte trochou vody nebo vývaru a pod pokličkou nechte dusit.
Oloupejte brambory a pokrájejte je na menší kostky, které asi v polovině vaření přidejte do hrnce k masu. Pokrájejte papriku a chilli, mrkev a celer na drobné kousky a orestujte je zvlášť v pánvi na kousku másla. Tuto směs pak vyklopte do hrnce s polévkou a pokračujte ve vaření, dokud maso a brambory úplně nezměknou.
Lístky petrželky nasekejte najemno. Polévku na závěr dochuťte solí, pepřem, majoránkou a stroužkem prolisovaného česneku a odstavte ze sporáku. Nechte ji minutku odpočinout, rozdělte ji do talířů, posypejte nasekanou petrželkou a podávejte spolu s čerstvým pečivem.