Oblíbené recepty

Nemáte žádné oblíbené recepty

Užitečné odkazy

Zavařená rajčatová omáčka

3,5
Komentáře Komentáře
čas přípravy Příprava: 30 minut
čas vaření Vaření: 60 minut

Zavařená rajčatová omáčka - postup přípravy

Rajčata jsou jedním z nejhojněji využívaných druhů zeleniny po celý rok a žádné těstoviny ani pizza by se bez nich neobešly, stejně jako celá řada dalších pokrmů. Připravte si tuto zavařenou omáčku z rajčat a paprik, která se při jejich přípravě skvěle hodí.

Ingredience pro:
1 porce

Ingredience

Kuchařka
Kuchařka: Jitka Hemelíková
1. KROK

Paličky česneku rozeberte na stroužky a oloupejte je. To jde nejlépe tak, že je ponoříte na 10 minut do horké vody, slupka poté změkne a snadno se dá stáhnout dolů. Použijte ale jakoukoliv metodu, které dáváte přednost.

2. KROK

Rajčata nakrájejte na čtvrtiny a odkrajujte z nich „bubáky“. Papriky rozkrájejte rovněž na čtvrtky a odstraňte z nich jádřince i zbytky semínek. Pálivé i nepálivé kozí rohy zbavte stopek a nakrájejte je na kratší válečky.

3. KROK

Vyloupané stroužky česneku smíchejte se čtvrtkami rajčat a postupně je namelte v elektrickém sekáčku na jemné pyré. Poté, co jste semleli rajčata s česnekem, pokračujte dále stejným způsobem také s pokrájenými sladkými červenými paprikami, které smíchejte s umletými rajčaty. Semelte nakonec i pálivé a nepálivé kozí rohy, které ale prozatím odložte stranou.

4. KROK

Směs rajčat a červených paprik postavte na sporák a přiveďte ji k varu. Za občasného promíchání je vařte 50 minut, během nichž se zredukuje množství tekutiny, která se téměř zcela vypaří. V tu chvíli přilijte 1 sklenici olivového oleje a stejné množství hroznového octa.

5. KROK

V tuto chvíli přihoďte semleté zelené papriky a také nahrubo nasekanou petrželku. Vše osolte 30 gramy soli a ochuťte černým kmínem, který přidá směsi na chuti a navíc je nesmírně zdravý. Směs promíchejte a nechte dalších 10 minut provařit.

6. KROK

Hotovou vroucí směsí naplňte čisté a sterilizované zavařovací sklenice, které ihned pevně uzavřete víčky a položte je dnem vzhůru. V této pozici nechte zavařenou omáčku zvolna vychladnout a uložte ji na temné a chladné místo, kde vydrží i déle než dva roky připravena k použití pro přípravu různých omáček na těstoviny nebo třeba na pizzu. Skvěle chutná ale i jen tak namazaná na kousku čerstvého pečiva.

7. KROK

Videopostup krok za krokem

Jiřina Burdová šéfredaktorka receptů