Zimní zelný salát s česnekem, chilli a koprem - postup přípravy
Pokud jste milovníky hlávkového zelí, připravte se na zimu a vyzkoušejte recept na pikantní zimní zelný salát s česnekem, chilli a koprem. Můžete si ho vychutnat samotný, avšak skvěle se hodí i jako studená příloha k masům.
Ingredience
Sklenice včetně víček a veškerého nádobí, které budete používat, ponořte do hrnce s vodou s mycím přípravkem na nádobí, přidejte balení jedlé sody a nechejte projít varem po dobu alespoň 10 minut. Sklenice a ostatní nádobí vyskládejte na plech a nechte vyschnout.
Zelí omyjte, nakrájejte ho na větší kousky a odstraňte tvrdý střed. Poté ho dejte ho do větší mísy a zalijte vroucí vodou. Přiklopte ho poklicí a nechte odstát 15 minut.
Chilli papričku omyjte a nakrájejte ji na kolečka. Do každé sklenice vložte větvičku kopru, 2 stroužky česneku, hřebíček, pepř a nové koření. Sklenici naplňte do poloviny zelím a přidejte k němu bobkový list a chilli papričku podle chuti. Poté doplňte zelím až po okraj.
Do hrnce nalijte 4000 ml vody a přiveďte ji k varu. Přidejte cukr, sůl a ocet. Nálev míchejte, dokud se sypké ingredience nerozpustí. Poté ho nalijte až po okraj do sklenic a přiklopte je víčkem.
Na dno hrnce položte utěrku a připravené sklenice vložte do hrnce. Do 2/3 je zalijte vodou a jakmile začne voda vařit, zavařujte zelí po dobu 15 minut. Pokud máte sklenice o velikosti 3 litry, zavařujte je po dobu 25 minut.
Sklenice pečlivě uzavřete a otočte je dnem vzhůru. Nechte je vychladnout a poté je uložte na chladné a temné místo.
Pokud hledáte inspiraci na zavařování, přidejte se do naší FB skupiny Sezónní recepty, zavařování.
Videopostup krok za krokem
Zdroj receptu: Ukrainian Food