Oblíbené recepty

Nemáte žádné oblíbené recepty

Užitečné odkazy

Piškotová roláda s čokoládovým krémem

5,0
Komentáře Komentáře
čas přípravy Příprava: 20 minut
čas vaření Vaření: 12 minut

Piškotová roláda s čokoládovým krémem - postup přípravy

Piškotová roláda s čokoládovým krémem je lahodný dezert, spojující nadýchaný piškot s krémovou náplní a lahodnou polevou z čokolády. Hodí se i na slavnosti.

Ingredience pro:
1 kus
+ -

Těsto

Krém

Poleva

Kuchařka
Kuchařka: Markéta Bieleszová
1. KROK

Vaječné žloutky oddělte od bílků a žloutky vyšlehejte, společně s mlékem, do pěny. Do směsi vmíchejte olej a vešlehejte prosetou mouku. 

Poznámka: Prosetí mouky je důležité, aby v těstu nevznikly hrudky a ingredience se lépe propojily.

2. KROK

Ve vedlejší míse vyšlehejte vaječné bílky se špetkou soli a vanilkovým cukrem do tuhého sněhu. Během šlehání do sněhu postupně přidejte také cukr. Trochu sněhu poté vmíchejte do žloutkové směsi, kterou celou následně lehce smíchejte se zbytkem sněhu. 

3. KROK

Těsto vylijte na plech vyložený pečicím papírem, zarovnejte ho dohladka a pečte ho v předehřáté troubě na 180 °C po dobu 10 minut. 

4. KROK

Nyní připravte krém smícháním mascarpone s prosetým kakaem a moučkovým cukrem. Do směsi dále přidejte polovinu množství smetany ke šlehání. Jakmile se ingredience propojí, vešlehejte do krému zbytek smetany. 

5. KROK

Upečený korpus překlopte na čistou utěrku, sejměte z něj pečicí papír a zarolujte ho. V této formě nechte korpus odpočívat 30 minut. 

Tip: Místo utěrky můžete použít čistý pečicí papír.

6. KROK

Poté korpus rozbalte a potřete celý jeho povrch kakaovým krémem. Korpus znovu zarolujte, roládu zabalte do pečicího papíru a vložte ji na 1 hodinu do lednice. 

7. KROK

Zatímco se piškotová roláda s čokoládovým krémem chladí, připravte polevu. V misce smíchejte čokoládové kousky s olejem a směs rozpusťte ve vodní lázni nebo mikrovlnné troubě – potrvá to přibližně 2 minuty.

8. KROK

Do polevy vmíchejte nasekané arašídy a polijte jí celý povrch rolády. Dezert vložte znovu do lednice na 15 minut, aby poleva ztuhla. Poté ho podávejte nakrájený na kousky. 

9. KROK

Tip: Chcete-li, aby roláda působila slavnostněji, můžete ji servírovat s trochou šlehačky a čerstvým ovocem, jako jsou například jahody, maliny nebo borůvky.

10. KROK

Pokud máte svůj oblíbený recept na dezert či moučník, podělte se s námi o něj v naší FB skupině Dezerty, moučníky, sladké pečení: TOP recepty.

11. KROK

Videopostup krok za krokem

12. KROK
Jiřina Burdová šéfredaktorka receptů