Piškotová roláda se šlehačkou, mascarpone a džemem - postup přípravy
Jednoduchá roláda z piškotového těsta plněná džemem a krémem ze šlehačky a mascarpone udělá parádu jak při setkání s přáteli, tak i jako jednoduché domácí mlsání. Podle receptu od paní Pavly Uvírové ji připravíte bez mrknutí oka.
Na těsto
Na krém
Na dohotovení
Vyklepněte čtyři vajíčka a oddělte bílky od žloutků. Bílky vyšlehejte do pevného sněhu a stěrkou do něj jeden po druhém jemně vmíchejte žloutky. Do vaječné směsi přidejte cukr, olej, prášek do pečiva a po částech vmíchejte polohrubou mouku. Výsledné těsto rozetřete do rovnoměrné vrstvy na plech pokrytý pečicím papírem a dejte jej péct dorůžova do trouby rozehřáté na teplotu 180 °C.
Upečený korpus překlopte na čistý kus pečicího papíru a ten původní z něho sloupněte. Korpus stočte do pevné rolády, kterou zabalte do vlhké utěrky, a nechte jej vychladnout.
Do misky vyklopte mascarpone, zasypejte ho cukrem a vyšlehejte ho do krémové konzistence. Postupně přilévejte plnotučnou smetanu a šlehejte, dokud se všechny ingredience nepropojí do hustého krému.
Korpus na roládu rozbalte z utěrky, celý jej natřete libovolným ovocným džemem a dvěma třetinami připraveného šlehačkového krému. Roládu opět stočte, celý její povrch potřete zbylou třetinou krému, který posypejte strouhaným kokosem, a ozdobte ji kousky čerstvého ovce a jiným zdobením, které máte rádi.