Piškotové řezy s marmeládou a krémem - postup přípravy
Piškotové řezy s marmeládou jsou nadýchané a vláčné. Marmeláda jim dodává osvěžující chuť a zdobení luxusní vzhled, díky kterému je dezert vhodný i na oslavy.
Korpus
Náplň
Krém
Vejce rozdělte do dvou misek na žloutky a bílky. Ve větší míse vyšlehejte vaječné bílky se solí do pěny, do které postupně vešlehejte 80 g cukru. Jakmile vznikne tuhý sníh, přestaňte šlehat.
V jiné míse vyšlehejte vaječné žloutky se 40 g cukru a vanilkovým cukrem. Poté, co vznikne hladká směs, vešlehejte do ní mléko. V jiné míse smíchejte mouku s kypřícím práškem do pečiva a prosejte ji do žloutkové směsi.
Poznámka: Mouku do žloutkové směsi přidávejte po částech, aby se ingredience lépe propojily.
Do žloutkové směsi následně opatrně vmíchejte sníh z bílků, těsto vylijte na plech vyložený pečicím papírem a zarovnejte ho dohladka. Těsto pečte v předehřáté troubě na 160 °C po dobu 20–25 minut.
Po upečení korpus překlopte na čistý pečicí papír a použitý papír z něj sejměte tak, jak je to vidět ve videu níže.
Poznámka: Strany korpusu zarovnejte pomocí nože a korpus poté nakrájejte na tři stejně široké pruhy. Odřezky nevyhazujte, budete je potřebovat na závěrečné zdobení.
Korpus potřete po celém jeho povrchu marmeládou a v míse vyšlehejte směs ze smetanového sýra, moučkového cukru, smetany a vanilkového aromatu.
Smetanovým krémem naplňte cukrářský sáček a ozdobte jím první část korpusu. Tu zakryjte druhou částí, kterou znovu polijte krémem. Vrstvení zakončete třetí částí korpusu a dezert po stranách potřete zbytkem smetanového krému, který zarovnejte dohladka.
Poznámka: Krémem můžete vytvořit zdobení také na povrchu dezertu. Inspiraci najdete ve videu pod textem.
Odřezky korpusu rozmixujte na hladký prášek a posypte jím okraje piškotových řezů s marmeládou.
Poznámka: Řezy podávejte nakrájené na kousky, posypané moučkovým cukrem.
Pokud máte svůj oblíbený recept na dezert či moučník, podělte se s námi o něj v naší FB skupině Dezerty, moučníky, sladké pečení: TOP recepty.
Videopostup krok za krokem
Zdroj receptu: Lecker mit Sophie Mayer