Nadýchaný piškotový korpus, který zaručeně nespadne - postup přípravy
Potřebujete-li upéct dort na narozeninovou oslavu, je nutné, aby korpus zůstal nadýchaný a vysoký a především nespadl. S tímto receptem zaručeně sklidíte úspěch, výsledný piškot totiž měří 7 cm na výšku, je nesmírně jemný a rozplývá se na jazyku.
Ingredience
Připravte si větší mísu a rozklepněte do ní 10 vajec. Bílky od žloutků neoddělujte. Přidejte sůl a vanilkový cukr a začněte vše šlehat ručním mixérem. Po částech přidávejte cukr krupici a stále šlehejte na plné otáčky 7 minut. Po 7 minutách získá těsto světlou barvu a hutnější konzistenci.
Po vyšlehání přidejte 250 g rostlinného oleje (ideálně slunečnicového) a 250 ml mléka pokojové teploty (mléko nesmí být studené). Vše promíchejte metličkou nebo stěrkou, již nešlehejte. V tomto kroku lze přidat i dochucovadla jako vanilku, rum, citron nebo cokoliv jiného, co máte rádi.
Následně přidejte 700 g mouky, kterou prosejte přes síto. Vše lehce promíchejte stěrkou nebo metličkou. Přidejte 30 g prášku do pečiva a znovu zlehka promíchejte.
Předehřejte si troubu na 180 stupňů Celsia. Těsto nalijte do kulatého dortového ráfku o průměru 30 cm, který jste si předem podložili alobalem. Okraje alobalu ohněte směrem nahoru, aby těsto nevyteklo. Špejlí z těsta odstraňte bublinky kruhovým pohybem od středu ven.
Korpus vložte do trouby a pečte ho 45 minut. Poté ho seshora přikryjte alobalem a pečte dalších 25 minut. Po upečení píchněte špejlí do středu korpusu. Po vytažení by měla být suchá.
Nechte ho vychladnout na pokojovou teplotu. Poté odstraňte alobal a nožem oddělte piškot od okraje ráfku. Výsledný korpus má po upečení cca 7,5 cm na výšku.
Pokud máte svůj oblíbený recept na dezert či moučník, podělte se s námi o něj v naší FB skupině Dezerty, moučníky, sladké pečení: TOP recepty.
Videopostup krok za krokem
Zdroj receptu: CAKES and COOKING