Oblíbené recepty

Nemáte žádné oblíbené recepty

Užitečné odkazy

Strakonické štrúdle

Strakonické štrúdle - postup přípravy

Tentokrát se vydáme na výlet do kulinářské historie strakonického kraje až do dob Rakouska-Uherska. O svůj oblíbený recept se s námi podělila paní Romana Važanská.

Ingredience pro:
1 porce

Na těsto

Na náplň

Na potření

Kuchařka
Kuchařka: Jitka Hemelíková
1. KROK

Nejdříve ze všeho spařte rozinky vroucí vodou z konvice, nechte je okapat a naložte je do mističky s rumem tak, aby byly úplně ponořené. Takto je nechte stát klidně pár hodin, aby se rumem důkladně nasákly.

2. KROK

Jako druhý krok přijde příprava těsta. Tu také proveďte s předstihem, neboť se musí pár hodin uležet. Hladkou mouku prosejte do misky, přidejte špetku soli, na kostky nakrájené máslo a sádlo a dva vaječné žloutky. Vodu a ocet smíchejte dohromady a přilijte směs k ostatním surovinám do mísy. Vypracujte soudržné a nelepivé těsto, které zabalte do fólie a vložte do lednice odpočívat nejméně na 1 až 2 hodiny, lépe ale přes noc.

3. KROK

Na druhý den můžete začít s přípravou samotného štrúdlu. Na sporáku rozehřejte pánev s kouskem másla, opražte na něm strouhanku dozlatova, odstavte z ohně a nechte vychladnout.

Jablka oloupejte a nastrouhejte na plátky (díky tomu nepouštějí tolik vody a štrúdl je pak šťavnatější). Vlašské ořechy nahrubo nasekejte.

Těsto rozdělte na 4 díly a každý z nich vyválejte na obdélníkovou placku. Každou placku po celé ploše posypejte trochou opražené strouhanky a doprostřed rozprostřete pruh z nastrouhaných jablek. Ty posypejte vanilkovým a skořicovým cukrem, přidejte trochu rozinek v rumu a posypejte nasekanými vlašskými ořechy. Přes tuto vrstvu přehněte jeden okraj těsta. Na něj přijde druhá polovina jablek, kterou opět posypejte oběma druhy cukru, rozinkami a ořechy a přehněte přes ně druhou část těsta. Tím vytvoříte závin. Stejným způsobem zpracujte další tři záviny.

4. KROK

Zamotané štrúdle vyskládejte na plech pokrytý pečicím papírem, vložte do trouby rozehřáté na teplotu 180 °C a pečte je dozlatova. Po dopečení ještě horké záviny potřete rozpuštěným máslem smíchaným s rumem a posypejte moučkovým cukrem.

5. KROK

Více autorčiných receptů najdete na jejích webových stránkách https://rubyrom.domaci-jidelnicek.cz.

Jiřina Burdová šéfredaktorka receptů