Oblíbené recepty

Nemáte žádné oblíbené recepty

Užitečné odkazy

Piškotový korpus na dorty

5,0
Komentáře Komentáře
čas přípravy Příprava: 20 minut
čas vaření Vaření: 45 minut

Piškotový korpus na dorty - postup přípravy

Tento piškotový korpus na dorty se nikdy nesrazí. Můžete ho použít pro výrobu nejrůznějších dortů, ale chutný je i sám o sobě.

Ingredience pro:
1 porce

Ingredience

Kuchařka
Kuchařka: Jitka Hemelíková
1. KROK

Vyklepněte čtyři vajíčka a oddělte bílky od žloutků. Ke žloutkům přidejte špetku soli a metličkou je rozšlehejte dohladka. K bílkům rovněž přihoďte špetku soli a vyšlehejte je do pevného sněhu. Když začnou bílky houstnout, přisypejte k nim postupně vanilkový a obyčejný cukr.

2. KROK

Jakmile získáte lesklou konzistenci, která zanechává měkké špičky po vytažení metliček, vmíchejte do sněhu rozšlehané žloutky. Vše zasypejte prosátou hladkou moukou, kterou případně smíchejte s práškem do pečiva a dobře promíchejte lžící jemnými krouživými pohyby směrem odspodu nahoru.

3. KROK

V misce slijte rostlinný olej s mlékem. Přidejte k nim jednu lžíci těsta a rozmíchejte dohladka. Poté přidejte ještě jednu lžíci těsta, znovu rozmíchejte dohladka a pak tuto kompozici vmíchejte do mísy s těstem. Hotové těsto vlijte do kulaté dortové formy o průměru 18 cm, kterou jste předem vyložili pečicím papírem.

4. KROK

Doprostřed těsta zapíchněte špejli a aniž byste ji zvedali ode dna, nakreslete uvnitř těsta spirálu od středu k okrajům. Formou s těstem pak párkrát ťukněte o stůl a dejte péct do trouby rozehřáté na teplotu 170 °C po dobu 40 až 45 minut. Během pečení neotvírejte troubu a propečení těsta kontrolujte nejdříve po 40 minutách.

5. KROK

Dopečené těsto vyjměte z formy, odstraňte pečicí papír a otočte ho vrchní stranou dolů na mřížku, kde nechte piškot zvolna vychladnout na pokojovou teplotu. Poté buďto pocukrujte a rovnou podávejte, anebo jej použijte jako základnu pro další zdobení. V tom případě ho následně nechte v lednici alespoň 2 hodiny ztuhnout.

6. KROK

Videopostup krok za krokem

Jiřina Burdová šéfredaktorka receptů