Oblíbené recepty

Nemáte žádné oblíbené recepty

Užitečné odkazy

Pizza bez mouky i bez pečení

3,8
Komentáře Komentáře
čas přípravy Příprava: 30 minut
čas vaření Vaření: 15 minut

Pizza bez mouky i bez pečení - postup přípravy

Pizza je populární nejenom v Itálii, ale i po celém světě, včetně České republiky. A stejně jako u jiného jídla, i u ní existují zajímavé alternativy. Třeba taková, kdy není nutné ani používat mouku, ani není nutné zapínat roubu. Přesto je výsledek naprosto dokonalý jak co do vzhledu, tak do chuti.

Ingredience pro:
2 porce

Ingredience

Kuchařka
Kuchařka: Vlastimila Kovaříková

Základem netradiční pizzy není klasické těsto z vody a mouky, ale brambory. Ty důkladně oloupejte, potom je omyjte a nakrájejte. Základem jsou co možná nejtenčí plátky, ze kterých následně vytvářejte neméně tenké nudličky. V případě potřeby, pokud s nožem příliš neumíte, je možné místo tohoto krájení brambory i nastrouhat. Když jsou brambory připraveny, můžete je dát do mísy. V jiné nádobě si následně důkladně rozšleháte vajíčko, které využijete později.




Když jsou přípravy hotové, vezměte k ruce pánev a nalijte na ni trochu oleje. Když je pánvička rozehřátá, vložte na ní nakrájené brambory a rozhrňte je tak, aby rovnoměrně pokrývaly celou plochu. Takto je několik minut opékejte a potom je opatrně otočte, aby si základ pizzy zachoval svůj tvar. Po otočení snižte plamen a poté můžete přelít rozšlehaným vajíčkem. Snažte se, aby se dostalo úplně všude v rovnoměrném množství.

Základ pizzy se v troubě pomalu peče a to je také chvíli k tomu, abyste pokračovali v její přípravě. Ta už je podobná, jako u té klasické. Na směs namažte rovnoměrně až do krajů rajčatovou omáčku. Potom vezměte nastrouhanou nebo krájenou mozzarellu a tu umístěte na rajčata. Potom vezměte do ruky také salám a poklaďte ho na sýr. Zbytkem sýru ho posypte a je hotovo.

Nyní už stačí pouze použít pokličku, kterou umístíte na pánev. Takto pizzu v pánvi pečete a dusíte do doby, než brambory změknou a sýr bude dokonale rozpuštěný. Následně opatrně vyklopte, abyste nenarušili tvar. Nožem nakrájejte, jak jste zvyklí a můžete ochutnat.

Samozřejmostí je do budoucna možnost jakýchkoliv experimentů. Není nutné zůstávat jenom u sýru a salámu, jelikož obložit si tuto domácí pizzu lze doslova čímkoliv. Od uzenin, přes sýry, až po houby nebo například zeleninu. Fantazii a chuti se meze nekladou.

Jiřina Burdová šéfredaktorka receptů