Oblíbené recepty

Nemáte žádné oblíbené recepty

Užitečné odkazy

Pizza z plechu

3,4
Komentáře Komentáře
čas přípravy Příprava: 50 minut
čas vaření Vaření: 40 minut

Pizza z plechu - postup přípravy

Klasickou kulatou italskou placku zná každý. V mnoha domácnostech není možné takovou variantu připravit, a tak se hodí znát alternativu, kterou je pizza z plechu. Díky ní vznikne variace italské pochoutky, která bude mít stejnou chuť, jenom jiný tvar. Díky tomu bude i jednodušší na přípravu.

Ingredience pro:
1 porce

Ingredience

Kuchařka
Kuchařka:

Připravte kvásek na těsto

Pizza z plechu se dělá z kynutého těsta, jehož základem je kvásek. Ten vznikne tak, že smícháte vlažné mléko, droždí a cukr. Nádobu zakryjete utěrkou a dáte na několik desítek minut na teplé místo, kdy čekáte, dokud kvásek takzvaně nevzejde.




Vytvořte těsto

Když kvásek vzejde, což poznáte na první pohled, můžete pokračovat dále v přípravě těsta. Do kvásku postupně přijdou všechny další ingredience, tedy voda, olej, mouka a také sůl. Těsto je třeba důkladně zpracovat, nejlépe ručně, aby mělo požadovanou strukturu, pevnost a zároveň pružnost.

Těsto nechte vykynout

Jakmile je těsto hotové, je potřeba ho nechat také vyknout. Dejte ho do mísy, zakryjte utěrkou a opět položte na teplé místo na dobu v rozmezí 30 až 60 minut. Dostatečně vykynuté je ve chvíli, kdy zdvojnásobí svůj objem. Potom je připraveno k dalšímu použití.


Vyválejte a dejte na plech

Těsto je nyní třeba vyválet na obdélníkovou placku odpovídající velikosti plechu, která bude také na všech místech stejně vysoká. Když je těsto připraveno, vyložte plech pečicím papírem, aby nedošlo k připalování, a můžete na papír těsto přesunout.

Obložte ingrediencemi dle chuti

Základem by měla být rajčatová omáčka, nebo smetana. Na tu by měl přijít strouhaný sýr a dále například salám, šunka, slanina, žampiony, kuřecí maso, chilli papričky, olivy a cokoliv dalšího. Pizza z trouby může být připravena přesně podle vaší chuti.

Upečte v troubě

Nezoufejte, pokud nemáte pec na pizzu. Postačí vaše klasická trouba, kterou rozehřejte na 175 stupňů Celsia. Při této teplotě by měla být vaše pizza z trouby pečena asi 40 až 50 minut, podle potřeby. Potom vyndejte, nakrájejte a ochutnejte. Přejeme dobrou chuť.

Jiřina Burdová šéfredaktorka receptů