Oblíbené recepty

Nemáte žádné oblíbené recepty

Užitečné odkazy

Plněné bramborové harmoniky

4,3
Komentáře Komentáře
čas přípravy Příprava: 25 minut
čas vaření Vaření: 35 minut

Plněné bramborové harmoniky - postup přípravy

Vylepšete si recept na starý známý pečený brambor a vyzkoušejte ho na způsob akordeonu (harmoniky). Hodí se skvěle jako příloha, ale i jako hlavní jídlo. Navíc vypadají zajímavě a originálně, takže s nimi zazáříte u každé návštěvy.

Ingredience pro:
2 porce

Ingredience

Kuchařka
Kuchařka: Veronika Macháčková

Připravte si tolik brambor, kolik chcete sníst (1 větší brambora je zhruba jedna porce). Brambory důkladně opláchněte a oloupejte. Pak je nakrájejte na plátky o tloušťce 3 – 4 milimetry s tím, že si musíte dávat pozor, abyste je nepřeřízly celé. Jako zábranu můžete použít špejli, kterou zapíchnete do brambory podél a tu následně nakrájíte.




Naplňte každý řez postupně, nejdříve plátky slaniny, poté plátky sýru a nakonec nakrájené houby. Plňte opatrně, aby se harmonika nerozlomila. 

Vytvořte si olejovou směs se solí, pepřem a bylinkami, které máte rádi. Potřete každou bramboru pečlivě, aby při pečení pomocí oleje zezlátly. Jednotlivé harmoniky dejte na kus alobalu a vedle položte stroužek česneku, tím se brambora hezky ochutí, ale ne tak štiplavě, jako česnek bývá. 


Předehřejete si troubu na 200 stupňů a harmoniky dejte na pekáč. Pečete zhruba 30 minut, 5 minut před koncem pečení, brambory odkryjete z alobalu a nechte ještě zapéct, aby zezlatověly a byly křupavé. 

K čemu se bramborové harmoniky hodí?

Můžete podávat s klasickou zakysanou smetanou a nebo si vytvořte svěží česnekový dip pomocí tvarohu, prolisovaného česneku, solí a špetkou pepře. 

Jiřina Burdová šéfredaktorka receptů