„Pokrčený“ koláč se sýrem - postup přípravy
Tento slaný koláč se nachází někde na křižovatce mezi slaným pečivem a lasagnemi. Tenké pláty vařeného těsta se zapečou proložené sýrem a vznikne velmi chutný pokrm vhodný jako oběd či večeře.
Na těsto
Na náplň
Do misky vyklepněte 6 vajíček a přidejte k nim 50 ml vody a 1,5 čajové lžičky soli. Metličkou vše prošlehejte dohladka a přisypejte hladkou mouku. Zadělejte hutné a nelepivé těsto, které rukama ještě důkladně prohněťte, aby získalo pružnost. Z těsta zformujte kouli, vložte ji do misky lehce vysypané hladkou moukou, zakryjte ji přilnavou fólií a nechte v teple 10 minut stát.
Odpočinuté těsto rozdělte na dvě poloviny. Z každé vytvořte válec a rozdělte ho na 5 kousků, z nichž vyválejte koule, zakryjte je utěrkou a odložte stranou.
Nastrouhejte nahrubo oba druhy sýra i tvrdý tvaroh a všechny je ve velké míse promíchejte.
Pracovní plochu posypejte trochou mouky, berte jednu kuličku těsta po druhé a každou rozválejte na velmi tenkou, téměř průhlednou placku.
V hrnci přiveďte k varu vodu a přidejte do ní jednu polévkovou lžíci soli a 2 až 3 lžíce rostlinného oleje.
Plech na pečení vytřete rozpuštěným máslem.
Do hrnce s vroucí vodou ponořte na 1 minutu každou vyválenou placku těsta a ihned po dovaření ji ponořte do nádoby s ledovou vodou, nechte těsto vychladit a trochu ho vyždímejte.
Plát těsta rozložte na dno pekáče a klidně jej nechte nakrabacený. Potřete plát rozpuštěným máslem, posypejte ho sýrem a položte na něj druhý uvařený plát, na který opět natřete máslo a nasypejte sýr. Tímto způsobem střídejte vrstvy, dokud vám nedojdou suroviny nebo místo v plechu. Poslední vrstvu by měl tvořit plát těsta potřený máslem.
Naplněný plech vložte do trouby rozehřáté na teplotu 200 °C a nechte ho péct asi 45 minut dozlatova. Po dopečení pokrčený koláč nakrájejte na porce a podávejte.
Videopostup krok za krokem