Oblíbené recepty

Nemáte žádné oblíbené recepty

Užitečné odkazy

„Pokrčený“ koláč se sýrem

2,0
Komentáře Komentáře
čas přípravy Příprava: 90 minut
čas vaření Vaření: 60 minut

„Pokrčený“ koláč se sýrem - postup přípravy

Tento slaný koláč se nachází někde na křižovatce mezi slaným pečivem a lasagnemi. Tenké pláty vařeného těsta se zapečou proložené sýrem a vznikne velmi chutný pokrm vhodný jako oběd či večeře.

Ingredience pro:
1 porce

Na těsto

Na náplň

Kuchařka
Kuchařka: Jitka Hemelíková
1. KROK

Do misky vyklepněte 6 vajíček a přidejte k nim 50 ml vody a 1,5 čajové lžičky soli. Metličkou vše prošlehejte dohladka a přisypejte hladkou mouku. Zadělejte hutné a nelepivé těsto, které rukama ještě důkladně prohněťte, aby získalo pružnost. Z těsta zformujte kouli, vložte ji do misky lehce vysypané hladkou moukou, zakryjte ji přilnavou fólií a nechte v teple 10 minut stát.

2. KROK

Odpočinuté těsto rozdělte na dvě poloviny. Z každé vytvořte válec a rozdělte ho na 5 kousků, z nichž vyválejte koule, zakryjte je utěrkou a odložte stranou.

Nastrouhejte nahrubo oba druhy sýra i tvrdý tvaroh a všechny je ve velké míse promíchejte.

3. KROK

Pracovní plochu posypejte trochou mouky, berte jednu kuličku těsta po druhé a každou rozválejte na velmi tenkou, téměř průhlednou placku.

V hrnci přiveďte k varu vodu a přidejte do ní jednu polévkovou lžíci soli a 2 až 3 lžíce rostlinného oleje.

Plech na pečení vytřete rozpuštěným máslem.

Do hrnce s vroucí vodou ponořte na 1 minutu každou vyválenou placku těsta a ihned po dovaření ji ponořte do nádoby s ledovou vodou, nechte těsto vychladit a trochu ho vyždímejte.

4. KROK

Plát těsta rozložte na dno pekáče a klidně jej nechte nakrabacený. Potřete plát rozpuštěným máslem, posypejte ho sýrem a položte na něj druhý uvařený plát, na který opět natřete máslo a nasypejte sýr. Tímto způsobem střídejte vrstvy, dokud vám nedojdou suroviny nebo místo v plechu. Poslední vrstvu by měl tvořit plát těsta potřený máslem.

5. KROK

Naplněný plech vložte do trouby rozehřáté na teplotu 200 °C a nechte ho péct asi 45 minut dozlatova. Po dopečení pokrčený koláč nakrájejte na porce a podávejte.

6. KROK

Videopostup krok za krokem

Jiřina Burdová šéfredaktorka receptů