Polévka z červené čočky - postup přípravy
Existuje dost dobrých důvodů, proč jíst červenou čočku, která obsahuje spoustu bílkovin a vitaminu B, a přitom nenadýmá a nemusí se vůbec namáčet. Vyzkoušejte třeba polévku podle receptu od paní Andy Březinové.
Ingredience
Očistěte cibuli a česnek a nakrájejte je najemno. Mrkev, brambory i celer oloupejte a vše nahrubo nastrouhejte. Cibuli spolu s jemně krájeným česnekem zpěňte na trošce olivového oleje, a když se česnek rozvoní, přihoďte zbylou strouhanou zeleninu. Chvíli vše společně restujte a poté podlijte trochou vroucí vody.
Červenou čočku vsypte do cedníku a chvíli ji proplachujte proudem vody. Poté vsypte čočku do hrnce s polévkou, přidejte sůl a pepř a vařte, dokud čočka nezměkne. Dovařenou polévku rozmixujte tyčovým mixérem, dochuťte koriandrem, majoránkou, kmínem a případně také sušeným nebo strouhaným čerstvým zázvorem a sladkou smetanou. Můžete přidat podle chuti i trochu drceného česneku.
Nakonec uvařte vajíčka naměkko. Hotovou polévku rozdělte do misek, navrch ozdobte rozkrojeným vejcem a podávejte.