Polská zelná polévka se slaninou a klobásou - postup přípravy
Sytá polévka plná zdravých a chutných ingrediencí se směle může řadit do zdravé kuchyně, jelikož v ní nenajdete ani zrnko mouky, zato spoustu zeleniny a kvalitních uzenin. Vyzkoušejte ji a s jistotou si ji zamilujete.
Ingredience
Nakrájejte slaninu na malé kousky a rozehřejte ji v suché pánvi na nízké teplotě, aby pustila tuk. Mezitím nakrájejte na kolečka kvalitní, nejlépe domácí klobásu, kterou přihoďte do pánve ke slanině. Zvyšte teplotu plotýnky na maximum a nechte obojí restovat asi 3 minuty dozlatova.
Oloupejte česnek a nakrájejte ho na drobné kousky, které přihoďte do pánve ke slanině a klobáse. Promíchejte a restujte ještě chvíli, dokud česnek nezačne vonět a maso není krásně zlatavé. V tu chvíli obsah pánve vylovte děrovanou lžící ven a na vypečeném tuku orestujte cibuli. Pokud bude potřeba, můžete přidat do pánve kousek sádla nebo přikápnout trochu rostlinného oleje.
Očistěte mrkev a nastrouhejte ji nahrubo. Když cibule v pánvi zesklovatí, přihoďte k ní nastrouhanou mrkev a obojí společně restujte, dokud mrkev nezežloutne. Nakrájejte hlávkové zelí na čtverečky, které přihoďte do pánve k mrkvi. Promíchejte a nechte společně restovat. Nakonec přihoďte také na půlkolečka nakrájený pórek. Opět promíchejte, zakryjte poklicí a nechte vše společně dusit asi 7 minut.
Oloupejte brambory a nakrájejte je na drobné kostičky. Vsypte je do hrnce, zalijte je vroucí vodou, znovu ji přiveďte k varu a od té chvíle počítejte 10 minut.
Dvě rajčata nastrouhejte na hrubém struhadle a přidejte je do pánve k podušené zelenině. Dobře promíchejte, přidejte sůl, cukr, mletý černý pepř, sladkou papriku, sušený rozmarýn a mletý koriandr. Vše opět promíchejte a pokračujte v dušení další 3 minuty, aby se koření rozvonělo.
Směs restované zeleniny vyklopte do hrnce s vařícími se bramborami. Přidejte také opečenou slaninu s klobásou, přiklopte poklicí, stáhněte žár na mírnou úroveň a pokračujte ve vaření dalších 15 minut. Nakrájejte petrželku, vhoďte ji do hrnce, promíchejte a vypněte oheň.
Nechte polévku chvilku odpočinout, aby se petrželka rozvoněla, rozdělte ji do talířů a podávejte.