Poltavský špek s česnekem - postup přípravy
Domácí špek rozhodně nenechá nikoho chladným. Připravte si lahodný, voňavý a velmi jemný špek, který se rozplyne v ústech. Recept vřele doporučujeme vyzkoušet, protože nic takového jste ještě nikdy nejedli, a přitom je výroba jednoduchá.
Ingredience
Hřbetní sádlo nakrájejte na kousky velké asi 5 x 5 cm a důkladně ho opláchněte pod čistou vodou. Potom si připravte lák. Nalijte pět sklenic vody do hrnce a přidejte jednu sklenici soli. Lák bude velmi slaný, ale nemusíte se toho vůbec obávat. Dejte vařit, dokud vod nezačne zcela vřít, a vařte po dobu jedné až dvou minut, dokud se sůl zcela nerozpustí. Potom hrnec stáhněte z plotny a nechte vychladnout.
Kousky sádla vložte do vhodné nádoby (sklenice nebo krabiček). Přidejte k němu bobkové listy. Sádlo můžete rozložit volně, nemusíte ho do nádoby natlačit. Naplňte nádobu studeným lákem, zakryjte víčky a nechte stát na tmavém místě po dobu tří dnů. Neuzavírejte nádoby vzduchotěsně.
Poté sádlo umístěte do lednice na dalších sedm dnů. Nechte ho po tuto dobu stále v nálevu, aby se dokonale konzervovalo ve slaném nálevu. Až potom ho můžete vyndat z nálevu, kousky sádla otřít papírovými ubrousky a potřít je směsí sladké či pálivé papriky a česneku. Použít můžete i jiné koření podle toho, co vám osobně chutná.
Vezměte papriku podle chuti a česnek. Na dvě kila sádla byste měli použít jednu středně velkou hlavu česneku. Česnek by měl být jemně nasekaný nožem. Díky tomu se sádlo krásně ochutí. Nemusíte ho strouhat na jemném struhadle nebo lisovat, stačí použít nůž. Špek bude po dochucení česnekem a dalším kořením hotový a připravený k jídlu. Zbytek vložte do mrazáku a vyndávejte podle potřeby. Dobrou chuť!