Pomalu pečená marinovaná krkovička - postup přípravy
Ať už chystáte oslavu, čekáte návštěvu nebo si třeba chcete dopřát něco opravdu výjimečného, připravte si pomalu pečenou marinovanou krkovičku. Je měkká jako dortíček a podle receptu od paní Lenky Sedláčkové bude nezapomenutelným chuťovým zážitkem.
Ingredience
Vepřovou krkovičku očistěte. Nakrájejte ji na plátky silné zhruba 2 cm a vložte je do dostatečně velké mísy.
V misce smíchejte rostlinný olej s vodou, kečupem, hořčicí, sójovou omáčkou a worcesterem. Přidejte grilovací koření, sůl a pepř a vše důkladně prošlehejte metličkou.
Marinovací směs nalijte na maso a důkladně promíchejte nejlépe rukama, aby se všechny plátky masa kompletně obalily kořením. Naložené maso zakryjte v míse potravinářskou fólií a dejte ho do lednice do druhého dne (nebo klidně i déle) uležet.
Naložené maso vytáhněte z lednice, aby získalo pokojovou teplotu. Oloupejte cibuli, očistěte pórek a obojí nasekejte na malé kousky, které rozprostřete na dno olejem jemně vymazaného pekáče. Na zeleninu vyskládejte marinované plátky masa a polijte je zbylou marinádou z misky.
Plech s masem zakryjte alobalem, vložte jej do trouby rozehřáté na teplotu 250 °C a pečte ho asi 10 minut. Poté stáhněte žár na 150 až 160 °C a pokračujte v pečení další 2 hodiny, aniž byste maso odkrývali.
Po dvou hodinách odkryjte pekáč a maso přelijte výpekem, znovu ho zakryjte a pokračujte v pečení dalších 30 minut, nebo dokud nebude maso úplně měkké. Pak pekáč odkryjte, zvyšte teplotu trouby na 200 °C a nechte ještě 15 až 20 minut dopéct.
Hotové maso podávejte přelité výpekem a doplněné o zeleninový salát nebo třeba s rýží, bramborem či bramborovými hranolky.