Oblíbené recepty

Nemáte žádné oblíbené recepty

Užitečné odkazy

Pomazánka z restované cukety

5,0
Komentáře Komentáře
čas přípravy Příprava: 20 minut
čas vaření Vaření: 7 minut

Pomazánka z restované cukety - postup přípravy

Cuketa se běžně považuje za „seriózní“ kulinářskou surovinu určenou pro přípravu celých, obvykle zapékaných hlavních pokrmů. Skvělou volbou je ale i cuketová pomazánka na pečivo, která se snadno připravuje a je neuvěřitelně lahodná. Recept na ni nám poskytla paní Zdeňka Laštůvková.

Ingredience pro:
1 porce

Ingredience

Kuchařka
Kuchařka: Jitka Hemelíková
1. KROK

Cuketu oloupejte, lžící vyjměte měkký střed a zbytek nastrouhejte nahrubo. V míse strouhanou cuketu osolte a nechte ji asi 10 až 15 minut stát, aby pustila šťávu, kterou pak pečlivě vymačkejte přes síto nebo vyždímejte v čisté utěrce.

2. KROK

V pánvi rozehřejte trochu rostlinného oleje a osmahněte na něm jemně nasekanou cibuli dozlatova. Do pánve přihoďte připravenou cuketu, promíchejte a asi 5 minut pod pokličkou duste, aby cuketa změkla. Přidejte tavený nebo jemně strouhaný polotvrdý sýr a míchejte, dokud se nerozpustí a nevytvoří s cuketou jemnou a homogenní směs. Tu ochuťte špetkou kurkumy, solí, pepřem a případně dalším kořením. Nakonec přimíchejte jednu velkou lžíci žervé a podávejte ihned teplou na topinky, nebo studenou na chleba či jiné pečivo.

Jiřina Burdová šéfredaktorka receptů