Oblíbené recepty

Nemáte žádné oblíbené recepty

Užitečné odkazy

Pravé české bramborové knedlíky

3,7
Komentáře Komentáře
čas přípravy Příprava: 40 minut
čas vaření Vaření: 20 minut

Pravé české bramborové knedlíky - postup přípravy

Knedlíky, včetně těch bramborových, jsou jedním z nejtypičtějších jídel české a slovenské kuchyně. Přesto, že k jejich výrobě je zapotřebí jen minimum surovin a samotný postup je velmi jednoduchý, ne vždycky je výsledkem poživatelný a nadýchaný bramborový knedlík. Pokud už se vám někdy stalo, že vám knedlík ztvrdl jako golfový míček, anebo se naopak rozpadl na prach, určitě nám dáte za pravdu. Sestavili jsme pro vás recept podle rady šéfkuchařů, který by měl při dodržení postupu zaručeně fungovat.

Ingredience pro:
8 porcí

Ingredience

Kuchařka
Kuchařka:

Návod na přípravu:



Brambory dejte uvařit ve slupce den předem. Když změknou, důsledně je slijte od veškeré přebytečné vody a nechte je úplně vychladnout přes noc. To je důležité proto, abyste zabránili přítomnosti přebytečné vody, která by narušila soudržnost těsta a jednak aby bylo možné s těstem snadno pracovat.




Druhý den si připravte veliký hrnec o obsahu alespoň 5 litrů a ze dvou třetin ho naplňte vodou. Přidejte vrchovatou lžičku soli a na sporáku přiveďte k varu.

Mezitím si připravte brambory. Oloupejte z nich slupku a polovinu množství nastrouhejte na hrubém struhadle a polovinu na jemném, případně ji prolisujte na lisu. Obě hrubosti brambor pak smíchejte v míse, vyklepněte k nim vajíčko, přidejte sůl, bramborový škrob a poloviční množství odměřené krupičky.

Těsto rukama rychle zpracujte do jednolité hmoty, přičemž postupně přidávejte zbylé množství dětské krupičky. Výsledkem by mělo být hladké a nelepivé těsto. To rozdělte na čtyři stejně velké části, které vyválejte na váleček o průměru asi 5 centimetrů.

V tu chvíli už by měla voda v hrnci vřít. Knedlíky do ní ihned opatrně ponořte (nenechávejte těsto nijak dlouho odpočívat, protože každá minuta navíc způsobí řídnutí těsta, které může vést k jeho následném rozpadu při vaření). Když voda začne znovu po vložení knedlíků vřít, opatrně je vařečkou odlepte ode dna a vařte 20 minut.


Připravte si mísu s ledovou vodou, do které po dovaření knedlíky ponořte a hned je zase vyndejte a nechte okapat. Na několika místech šišku propíchněte vidličkou, aby mohla zevnitř odcházet pára a knedlíky se nesrazily.

Podávat je můžete hned za tepla, případně je nechte vychladnout a podávejte později. Můžete je i zamrazit, nic se jim nestane. Ohřívejte je pak na pařáčku v horké páře, aby si zachovaly co nejlepší konzistenci.

Jiřina Burdová šéfredaktorka receptů