Proč nikdy neomývat maso pod tekoucí vodou - postup přípravy
Mnohé hospodyně jsou v pokušení maso, které si přinesou z obchodu, pečlivě omýt pod tekoucí vodou. Tento nápad se zdá být velmi dobrý, ale opak je pravdou. Může to vážně ohrozit zdraví vás i vašich blízkých.
Na mase bývají bakterie
Problémem masa, nejvíce kuřecího, ale může se jednat o problém většiny druhů mas, jsou bakterie. Ty se samozřejmě na každém mase nevyskytují, ale mohou, například ty způsobující listeriózu či salmonelu. Ve vnitřnostech se pak jedná o bakterie způsobující kampylobakteriózu. Všechny mohou způsobit závažné onemocnění končící až smrtí nebo vážnými zdravotními následky a dlouhým pobytem v nemocnici.
Problémem jsou kapky
Mohlo by se zdát logické, že pokud maso omyjeme, můžeme se těchto baterií zbavit, případně jejich počet výrazně snížit. To je teoreticky pravda, ale není to nutné. Všechna masa se později tepelně zpracovávají a tato úprava všechny tyto bakterie zahubí (samozřejmě v případě, že maso dobře propečeme nebo uvaříme).
Při mytí pod tekoucí vodou ale z masa cákají malé kapky do okolí. A tak vážně hrozí, že znečistí nějaký povrch nebo předmět, o kterém si toho nebudeme vědomi. Později se někdo může kvůli němu a vy ani nebudete znát zdroj nákazy. Pokud tedy bude nutné maso omýt, protože je třeba od krve, raději si napusťte vodu do nějaké mísy.
Všechno umyjte
Je potřeba být opatrný při každé manipulaci s masem a jeho porcováním. Prkénka, talíře, nože a další náčiní je nutno pečlivě umýt a rozhodně s nimi nelze krájet třeba zeleninu či ovoce určené ke konzumaci. Pečlivě za použití vhodného prostředku vyčistěte i linku a její okolí. A nakonec si nezapomeňte mýdlem v teplé vodě řádně omýt ruce.