Raffaelo dort s krémem a mandlemi v čokoládě - postup přípravy
Kdo by nemiloval Raffaelo pralinky. Vy si teď můžete připravit Raffaelo dort, který je jim svou chutí i vzhledem velmi podobný. Všichni vás kvůli němu budou obdivovat.
Těsto
Kokosový krém
Poleva
Zdobení
Vaječné žloutky oddělte od bílků a bílky ve větší míse vyšlehejte se špetkou soli do pěny. Během šlehání přidávejte do sněhu cukr po lžících.
Poznámka: Bílkovou pěnu šlehejte do doby, než získá tuhou konzistenci, která drží tvar.
Do sněhu vešlehejte vaječné žloutky a poté do něj vmíchejte suchou směs mouky a vanilkového cukru.
Poznámka: Suchou směs do sněhu prosejte, aby se ingredience lépe propojily a v těstu nevznikly hrudky.
Těstem vyplňte dortový ráfek vyložený pečicím papírem a pečte ho v předehřáté troubě na 170 °po dobu 45 minut.
Tip: Zda je těsto upečené, poznáte tak, že do něj zapíchnete špejli. V případě, že ji vyndáte čistou, máte hotovo. Pokud se na ní trochu těsta přilepí, ještě chvíli pečte.
Upečené těsto položte na chladící mřížku dnem dortového ráfku nahoru a nechte ho vychladnout. Okraje vychladlého korpusu následně ořízněte nožem, tak, jak je ukázáno ve videu níže – bude se vám z ráfku lépe vyndávat.
Korpus zabalte do potravinové fólie a chlaďte ho minimálně 2 hodiny, ještě lépe přes noc.
Poznámka: Díky vychlazení se vám bude s korpusem lépe pracovat.
Nyní si připravte kokosový krém. V hrnci smíchejte cukr s vanilkovým cukrem, kukuřičným škrobem a moukou. Do suchých ingrediencí vlijte mléko po částech a vytvořte směs, kterou na sporáku vařte 1–2 minuty, do zhoustnutí.
Poté přisypte mouku a vařte další 1–2 minuty. Krém přendejte do mísy, kde jej přikryjte potravinovou fólií a nechte volně chladnout.
Tip: Fólii na krém položte tak, aby se povrchu krému přímo dotýkala. Díky tomu na něm nevznikne škraloup.
Teď si připravte mandle v čokoládě. Mandle zalijte vroucí vodou, nechte je 5 minut ponořené a poté je sceďte. Mandle oloupejte a na sucho je restujte na pánvi při mírné teplotě, dokud nezhnědnou – potrvá to přibližně 10–20 minut.
Mandle poté nasekejte nadrobno a ve vodní lázni rozpusťte bílou čokoládu, kterou s mandlemi smíchejte. Směs rovnoměrně rozprostřete na pečicí papír a nechte ji volně vychladnout.
Na závěr si připravte polevu smícháním kondenzovaného mléka s horkou vodou. Vychladlý korpus rozřízněte na tři stejné pláty a dokončete kokosový krém.
V míse vyšlehejte máslo a za stálého šlehání do něj přidávejte vychladlý krém. Mandle v čokoládě nasekejte nadrobno a připravte si je ke zdobení.
První část korpusu potřete polevou a následně krémem, který posypte trochou mandlí v čokoládě. Vše přikryjte další částí korpusu a postup opakujte, dokud budete mít ingredience.
Poznámka: Celý povrch Raffaelo dortu, včetně jeho stěn, potřete zbylým krémem, posypte kokosem a ozdobte Raffaelo pralinkami.
Tip: Dort servírujte nakrájený na kousky, společně s Raffaelo pralinkou a lahodnou kávou nebo čajem.
Pokud máte svůj oblíbený recept na dezert či moučník, podělte se s námi o něj v naší FB skupině Dezerty, moučníky, sladké pečení: TOP recepty.
Videopostup krok za krokem
Zdroj receptu: Ольга Шобутинская