Oblíbené recepty

Nemáte žádné oblíbené recepty

Užitečné odkazy

Rajčata ve vlastní šťávě na zimu

4,0
Komentáře Komentáře
čas přípravy Příprava: 15 minut
čas vaření Vaření: 26 minut

Rajčata ve vlastní šťávě na zimu - postup přípravy

Rajčata ve vlastní šťávě na zimu jsou skvělým způsobem, jak uchovat čerstvou zeleninu, bez chemie, po celý rok. Výborně se hodí do omáček, polévek i k masu.

Ingredience pro:
6 sklenic
+ -

Ingredience

Kuchařka
Kuchařka: Markéta Bieleszová
1. KROK

Rajčata omyjte, zbavte stopek a propíchejte je vidličkou. Díky tomu nebudou praskat, získají pevnější strukturu a lépe pojmou chuť nálevu. 

Poznámka: Ingredience jsou určeny k naplnění 6 sklenic o objemu 1000 ml.

2. KROK

Rajčaty naplňte sterilizované sklenice, zalijte je vroucí vodou, volně je zakryjte víčky a nechte 10 minut stát. 

Poznámka: Sterilizace je nutná, aby nedošlo ke znehodnocení zeleniny bakteriemi.

3. KROK

Vodu z rajčat následně přelijte do rendlíku, přiveďte ji znovu k varu a poté ji znovu vlijte do sklenic s rajčaty. Po dalších 10 minutách vodu ze sklenic vylijte. 

4. KROK

Zbytek rajčat, která se vám nevlezla do sklenic, odšťavněte a vlijte do samostatného hrnce, kde je smíchejte se solí a kořením. Šťávu vařte 20 minut a množství soli určete na základě vlastních chuťových preferencí.

5. KROK

Tip: Nemáte-li k dispozici odšťavňovač, rajčata nakrájejte na menší kousky, rozmixujte je,  propasírujte a následně pracujte se šťávou, kterou jste tímto způsobem získali. 

6. KROK

Uvařenou šťávou rovnoměrně naplňte sklenice s rajčaty, sklenice pevně uzavřete a nechte je vychladnout dnem vzhůru, pod utěrkou. 

Poznámka: Po 6–8 hodinách můžete sklenice převrátit.

7. KROK

Rajčata ve vlastní šťávě na zimu skladujte na chladném a tmavém místě. Po otevření sklenice její obsah co nejdříve zkonzumujte a do té doby ho uchovávejte v lednici. 

8. KROK

Pokud hledáte inspiraci na zavařování, přidejte se do naší FB skupiny Sezónní recepty, zavařování.

9. KROK

Videopostup krok za krokem

Jiřina Burdová šéfredaktorka receptů