Rajčatová omáčka s paprikou a bylinkami - postup přípravy
Omáčka ze zeleniny a zelných bylinek má v kuchyni všestranné využití, je zdravá, velmi chutná a snadno se připravuje i skladuje. Tato dobrota vám v zimě nesmí ve spíži chybět.
Ingredience na 3 sklenice o objemu 0,5 litru
Rajčata omyjte, zbavte je „bubáků“ a nakrájejte je na menší kousky, které jemně rozsekejte v elektrickém sekáčku nebo je semelte v mlýnku na maso s jemným nástavcem.
Papriky očistěte od stopek a jadřinců a nakrájejte je na velké kousky. Totéž udělejte také s cibulí. Papriku i cibuli, stejně jako rajčata, rozsekejte v elektrickém sekáčku či mlýnku.
Rozemletá rajčata, cibuli a papriku smíchejte společně v jednom hrnci, při sypejte sůl a cukr a dobře promíchejte. Na sporáku směs přiveďte k varu a nechte probublávat asi 30 až 35 minut.
Zatímco se zelenina vaří, otrhejte bazalkové lístky ze stonků a nasekejte je najemno. Kopr a petrželku zbavte tuhých stonků a listy s tenčími stonky rovněž nasekejte. Oloupejte také česnek a prolisujte ho, nastrouhejte či naškrábejte nožem.
Jakmile zelenina v hrnci zhoustne, přisypejte mletý černý pepř a mletý koriandr, utřený česnek a jemně nasekané bylinky. Vše dobře promíchejte a nechte ještě 10 minut provařit. Nakonec přilijte rostlinný olej a 1 lžíci octa a dobře promíchejte.
Hotovou omáčku ještě horkou naplňte do čistých a sterilizovaných zavařovacích sklenic, pevně uzavřete víčky. Otočte je dnem vzhůru, zakryjte teplou přikrývkou a nechte do druhého dne velmi zvolna vychladnout.
Hotovou bazalkovou omáčku použijte jako doplněk k pečeným či grilovaným masům, pro přípravu různých omáček k těstovinám, na pizzu nebo jen tak namazanou na pečivo.