Rajský protlak jen ze 3 ingrediencí - postup přípravy
Připravte si domácí rajský protlak, o kterém víte, co obsahuje. Je lahodný a můžete ho použít k přípravě omáček, polévek a dalších pokrmů. Výhodou je snadná příprava.
Ingredience
Rajčata omyjte, nakrájejte je na kostičky a přesypte je do většího hrnce, ve kterém je, pod pokličkou, vařte 30 minut.
Poté šťávu z rajčat sceďte a rajčata rozmixujte tyčovým mixérem dohladka. Rozmixovaná rajčata propasírujte a vlijte je do sítka vyloženého plátýnkem, které přikryjte a nechte směs volně přecedit – může to trvat až 24 hodin.
Během procesu rajčatovou směs občas promíchejte.
Tip: Šťávu nevylévejte. Můžete z ní uvařit chutnou polévku.
Získaný rajský protlak smíchejte se solí, naplňte jím sterilizované sklenice a do každé sklenice vlijte lžíci olivového oleje. Sklenice uzavřete a vložte je dnem vzhůru do hrnce se dnem vyloženým utěrkou.
Poznámka: Díky tomuto receptu můžete získat až 1500 g rajského protlaku.
Do hrnce nalijte vodu tak, aby zakrývala víčka a vařte je 20 minut. Poté je vyjměte, víčka pevně utáhněte a nechte je dnem vzhůru volně vychladnout pod utěrkou.
Rajský protlak uchovávejte v lednici a po otevření sklenice ho co nejdříve spotřebujte.
Tip: Protlak z rajčat můžete použít k přípravě polévek, omáček a dalších pokrmů.
Pokud hledáte inspiraci na zavařování, přidejte se do naší FB skupiny Sezónní recepty, zavařování.
Videopostup krok za krokem
Zdroj receptu: köyden lezzetler