Oblíbené recepty

Nemáte žádné oblíbené recepty

Užitečné odkazy

Rajský protlak jen ze 3 ingrediencí

4,7
Komentáře Komentáře
čas přípravy Příprava: 30 minut
čas vaření Vaření: 50 minut

Rajský protlak jen ze 3 ingrediencí - postup přípravy

Připravte si domácí rajský protlak, o kterém víte, co obsahuje. Je lahodný a můžete ho použít k přípravě omáček, polévek a dalších pokrmů. Výhodou je snadná příprava.

Ingredience pro:
3 sklenice
+ -

Ingredience

Kuchařka
Kuchařka: Markéta Bieleszová
1. KROK

Rajčata omyjte, nakrájejte je na kostičky a přesypte je do většího hrnce, ve kterém je, pod pokličkou, vařte 30 minut. 

2. KROK

Poté šťávu z rajčat sceďte a rajčata rozmixujte tyčovým mixérem dohladka. Rozmixovaná rajčata propasírujte a vlijte je do sítka vyloženého plátýnkem, které přikryjte a nechte směs volně přecedit – může to trvat až 24 hodin. 

3. KROK

Během procesu rajčatovou směs občas promíchejte.

Tip: Šťávu nevylévejte. Můžete z ní uvařit chutnou polévku. 

4. KROK

Získaný rajský protlak smíchejte se solí, naplňte jím sterilizované sklenice a do každé sklenice vlijte lžíci olivového oleje. Sklenice uzavřete a vložte je dnem vzhůru do hrnce se dnem vyloženým utěrkou. 

Poznámka: Díky tomuto receptu můžete získat až 1500 g rajského protlaku.

5. KROK

Do hrnce nalijte vodu tak, aby zakrývala víčka a vařte je 20 minut. Poté je vyjměte, víčka pevně utáhněte a nechte je dnem vzhůru volně vychladnout pod utěrkou.

6. KROK

Rajský protlak uchovávejte v lednici a po otevření sklenice ho co nejdříve spotřebujte. 

Tip: Protlak z rajčat můžete použít k přípravě polévek, omáček a dalších pokrmů. 

7. KROK

Pokud hledáte inspiraci na zavařování, přidejte se do naší FB skupiny Sezónní recepty, zavařování.

8. KROK

Videopostup krok za krokem

9. KROK

Zdroj receptu: köyden lezzetler

Jiřina Burdová šéfredaktorka receptů