Oblíbené recepty

Nemáte žádné oblíbené recepty

Užitečné odkazy

Nakládaná vepřová krkovička aneb Domácí zavařené maso

5,0
Komentáře Komentáře
čas přípravy Příprava: 20 minut
čas vaření Vaření: 120 minut

Nakládaná vepřová krkovička aneb Domácí zavařené maso - postup přípravy

Domácí konzervy s měkounkým masem ve vlastní šťávě jsou připomínkou starých dob, kdy jej takto zavařovaly babičky. Dnes si je může každý připravit na cesty, do kempu nebo jen tak na sendviče, nadto chutnají božsky a jsou připravené bez chemických konzervantů a dochucovadel.

Ingredience pro:
1 porce

Ingredience

Kuchařka
Kuchařka: Vlastimila Kovaříková
1. KROK

Hned na začátku je nutné si připravit sklenice. Použijte běžné velké zavařovací sklenice, které dokonale vymyjte horkou vodou a nechte oschnout. Poté si připravte maso vcelku, vhodná je krkovice, kterou omyjte a zbavte šlach a nadbytečného tuku. Sklenice mají široké hrdlo, proto maso položte na prkénko a nakrájejte na velké kusy tak, aby se mohlo snadno dostat do sklenice a zaplnit celý její obsah. Po uvaření se snadno vyndá.

2. KROK

Dále si připravte velkou misku. Česnek oloupejte a prolisujte do misky, přidejte koření a nakládací sůl. Směs zamíchejte, aby se ingredience propojily. Maso vložte do misky a ze všech stran dokonale kořením obalte. Nechte jej v misce, přikryjte víkem nebo potravinovou folií a dejte marinovat na dva dny do chladničky.

3. KROK

Poté vyjměte z chladničky, připravte sklenice a vložte maso do nich, aby zbylo asi 1,5 centimetru volného místa od vršku.

4. KROK

Sklenice zavřete napevno víčkem, vložte do hlubokého hrnce, zalijte do ¾ výšky vodou a dejte vařit. Po dosažení varu ztlumte a vařte dvě hodiny, poté nechte v hrnci vychladnout. Studené sklenice dejte do chladničky. Trvanlivost krkovice ve vlastní šťávě je 1 měsíc, uchovávejte v chladu.

5. KROK

Videopostup krok za krokem

Jiřina Burdová šéfredaktorka receptů