Rakouský tvarohový koláč - postup přípravy
Rakousko je svým tradičním pečivem proslulé. Zdejší pekaři a cukráři se v průběhu historie činili a dali světu ochutnat spoustu neuvěřitelně lahodných dobrot. Jednou z nich je také klasický tvarohový koláč, který je ale díky svému zvláštnímu složení, jež vedle klasických surovin obsahuje například i sýr gouda nebo konzervované broskve, chuťově naprosto unikátní! Vneste do svého domu klasiku a upečte si tuhle tradiční rakouskou laskominu.
Korpus
Suflé
Jako první přijde na řadu piškotový korpus. Začněte tím, že si ze tří vajíček oddělte bílky od žloutků do zvláštních misek. Žloutky vyšlehejte šlehačem do vzdušné konzistence a bílky vyšlehejte spolu s cukrem a citronovou šťávou do tuhé a pevné pěny.
Asi polovinu bílkového sněhu pak špachtlí vmíchejte do našlehaných žloutků společně s kokosovými vločkami.
Vedle v misce smíchejte hladkou mouku, škrob a špetku soli. Promíchejte a opatrně zamíchejte tuto sypkou směs do zbylé poloviny našlehaných bílků. Když získáte jednolitou hmotu, po částech ji přimíchejte do směsi žloutků a bílků a jemně míchejte, dokud se všechny suroviny nespojí.
Takto připravené těsto přelijte do plechu nebo dortové formy vyložené pečicím papírem a dejte do trouby péct na 180 °C po dobu 25 minut.
Zatímco se těsto peče, připravte si suflé. Na jemném struhadle nastrouhejte sýr gouda. Do kastrůlku nalijte mléko a smetanu, přidejte k němu očištěnou čtvrtku vanilkového lusku a na mírném ohni na kamnech zahřejte. Pak přidejte nastrouhaný sýr a míchejte, dokud se nerozpustí.
V jiné misce smíchejte 30 gramů mouky s polovičním množstvím cukru určeným na suflé a tuto směs přidejte do mléčné hmoty na kamnech. Rychle tuto směs promíchejte, abyste nevytvořili hrudky (pokud byste se jim i přesto nevyhnuli, pomozte si ponorným mixérem). Nakonec přidejte máslo a míchejte, dokud se nerozpustí a odstavte z kamen.
Ze čtyř vajíček opět oddělte žloutky a bílky. Žloutky po jednom důkladně rozmíchejte ve zchladlé smetanové směsi, z bílků se zbylým cukrem a citrónovou šťávou vyšlehejte sníh, který pak jemně vmíchejte do sýrové směsi. Přilijte k ní také sirup z broskví a broskve nakrájejte na tenké proužky.
Dopečený korpus vyndejte z trouby, navrstvěte na něj pokrájené broskve a navrch vyklopte sýrové suflé. Urovnejte ho do roviny a vložte zpět do trouby. Pečte tentokrát při 150 °C 70 až 80 minut. Po dopečení nechte zchladnout a nechte přes noc v lednici. Podle potřeby pak dort můžete ozdobit krémem, polevou nebo ovocem.