Rebarborový koláč s drobenkou - postup přípravy
Z čerstvé rebarbory můžete upéct velmi dobrý drobenkový koláč, který skvěle poslouží na snídani i na svačinu. Recept nám poskytla paní Aneta Vagalová.
Na těsto
Na náplň
Na drobenku
Očistěte rebarboru a nakrájejte ji na menší kusy, cca 1 až 1,5 centimetru dlouhé. Promíchejte ji s trochou cukru (záleží, jak ji chcete sladkou), a nechte 20 minut odležet. Pokud nemáte dost rebarbory, lze ji doplnit třeba kousky jablek.
V zadělávací míse utřete vejce s cukrem nebo je vyšlehejte do pěny. Pak přišlehejte olej a nakonec jogurt. Smíchejte mouku s práškem do pečiva, vmíchejte ji do hmoty a vymíchejte hladké těsto.
Formu vymažte máslem a vysypejte moukou nebo vyložte pečicím papírem. Vlijte do formy těsto a na něj rozložte rebarboru, případně i jablka.
Z másla, mouky a cukru udělejte drobenku. Část běžného cukru můžete nahradit třtinovým, a pokud chcete vylepšit chuť drobenky, můžete do ní přidat trochu skořice.
Nasypejte drobenku rovnoměrně na rebarboru. Vložte formu do předem vyhřáté trouby na 160 °C a pečte koláč asi 35 minut. Konkrétní doba pečení se může lišit, stav propečení těsta proto ověřte špejlí.
Pokud máte svůj oblíbený recept na dezert či moučník, podělte se s námi o něj v naší FB skupině Dezerty, moučníky, sladké pečení: TOP recepty.