Recept na jednoduchý a nadýchaný domácí koláč - postup přípravy
Tento domácí koláč je nadýchaný, jemný a prostě skvělý. Navíc je velmi jednoduchý na přípravu a zvládne ho tak nejspíš kdokoliv. Pokud chcete zkusit něco nového, ale zároveň se bojíte příliš experimentovat, je tento svěží koláč tou správnou volbou.
Ingredience
Oloupejte a nastrouhejte jednu středně velkou dýni. Z nastrouhaných kousků si do misky vymačkejte šťávu.
Z vajíček si oddělte žloutky od bílků. Žloutky si misce smíchejte s olejem a přidejte vanilkovou a rumovou esenci. Pro zvýraznění chutě přidejte také citronovou kůru a řádně promíchejte.
Na malé pánvičce nechte vařit vodu s cukrem a dýňovou šťávou, dokud se cukr nerozpustí a nevytvoří sladký sirup.
V další misce si rozšlehejte bílky se špetkou soli. Až se vytvoří hustá bílá pěna přidejte sladký sirup a žloutkovou směs. Vše pořádně promíchejte a prosejte mouku s práškem do pečiva. Pomocí vařečky pomalými pohyby vmíchejte mouku do těsta.
Z těsta odeberte malou část a smíchejte ji s kakaovým práškem.
Plech na dort si vyložte papírem na pečení a nalijte na něj připravené těsto. Na to pak přilijte kakaové těsto a pomocí vidličky vytvořte různé tvary.
Plech vložte do trouby předehřáté na 180 stupňů a pečte koláč po dobu 40 – 45 minut. Po vytažení můžete pro kontrolu projít těstem pomocí párátka.
Koláč nechte vychladnout a poté můžete podávat.