Recept na kynuté borůvkové knedlíky se žahourem - postup přípravy
Recept na kynuté borůvkové knedlíky se žahourem vás možná překvapí tím, že je v něm slovo, který slyšíte poprvé. Ale nebojte. Žahour totiž není nic jiného, než ovocná omáčka. Jednoduchost tohoto receptu proto zůstává i nadále zachována. A my se ho naučíme.
Knedlíky
Žahour
Připravte ti těsto na knedlíky
Když jsou v seznamu ingrediencí kvasnice, je třeba nachystat nejprve kvásek. Na ten lehce ohřejte trochu mléka, do kterého přidáte také cukr a dále i droždí. Mísu dejte na teplé místo na 30 minut, kde necháte kvásek takzvaně vzejít.
Po této době se můžete pustit do dalšího postupu přípravy těsta. Ten už je celkem snadný, jelikož v míse smícháte vše kromě borůvek. Ideální je těsto zpracovat rukama, dokud nemá požadovanou konzistenci. Eventuelně, podle potřeby, je možné přidat i trochu mléka, nebo také mouky.
Vytvořte knedlíky
Když je těsto hotové, dejte ho znovu do mísy, tu přikryjte utěrkou a na teplém místě ho nechte kynout. Ideální je zhruba 60 minut. Během tohoto času se těsta vytvoří dvakrát více, což je známka toho, že se vše daří a že je připraveno.
Těsto potom můžete vyválet na tenkou placku, ze které nařezejte čtvercové tvary. Každý vždy vezměte do dlaně, dejte do něho trochu borůvek a opatrně zabalte, aby ovoce zůstalo uvnitř. Knedlíky se následně vaří ve vodě, po dobu asi 8 – 10 minut, podle jejich velikost a podle síly těsta.
Nezapomeňte na žahour
Ten je v podstatě borůvkovou omáčkou. Stačí trocha borůvek do hrnce, které lehce rozmačkáte. Přisypete trochu cukru a trochu másla a lehce povaříte. Poté žahourem polijete knedlíky, které ještě na závěr posypete cukrem a tvarohem a lehce přelijete rozpuštěným máslem. A můžete podávat.