Recept na ořechy plněné krémem - postup přípravy
Advent je tady, a tak je načase namazat svaly, zadělat těsto, rozpálit troubu a napéct vánoční cukroví. Přinášíme vám sérii klasických i těch méně známých vánočních receptů na cukroví, které vám nádherně provoní byt vanilkou a cukrem a prodchne kouzlem Vánoc i ty nejsychravější a úplně nevánoční dny. Tentokrát si ukážeme, jak připravit cukroví ve tvaru vlašských ořechů slepované lahodným krémem. Je to ten nejtradičnější druh vánočního cukroví, který si jen dokážeme představit a každý z nás na něj nejspíš s láskou vzpomíná už od dob svého dětství. Pokud nevíte, jak na ně, přinášíme vám jednoduchý recept.
Těsto
Krém
Jako první přijde na řadu těsto. Do mísy nasypejte hladkou mouku, mleté vlašské ořechy, moučkový cukr, přidejte také sáček vanilkového cukru, dvě lžíce holandského kakaa a oba druhy mletého koření a tyto suché přísady vzájemně velmi dobře promíchejte.
Do mísy přidejte změklé máslo při pokojové teplotě, vyklepněte jedno vajíčko a rukama jej propracujte do drobivého těsta. To pak hněťte tak dlouho, dokud se nespojí do hladké konzistence. Z těsta pak zformujte kouli, zabalte ji do přilnavé potravinářské fólie a vložte nejméně na 2 hodiny do lednice, lepší je však nechat ho chladit přes noc.
Druhý den těsto vyndejte z lednice a zapněte troubu, aby se předehřála na 160 °C. Připravte si formy na ořechy a napěchujte je připraveným těstem. Naplněné formičky pak vyskládejte na plech a vložte do trouby péct zhruba 8 minut. Po dopečení hotové ořechy ještě zatepla opatrně vyklepněte z formiček a nechte je vychladnout. Mezitím si připravte krém.
Pudinkový prášek vysypejte do skleničky s jedním decilitrem mléka a důkladně ho rozmíchejte. Zbylé mléko zahřejte na kamnech a když je horké, vylijte do něj rozmíchaný pudink a vařte do husté konzistence. Pak odstavte z kamen.
Do misky vložte změklé máslo, přidejte k němu moučkový cukr podle chuti a mandlové aroma a šlehačem či mixérem jej vyšlehejte do nadýchané konzistence. K té pak po částech přimíchejte pudink a ještě chvíli šlehejte, dokud nezískáte homogenní směs. Tímto krémem pak namažte každý ořech a spojujte vždy dva k sobě.
Nakonec rozmixujte vanilkový cukr na jemný prášek a obalte v něm hotové ořechy.
Poznámka: Ořechy jsou stejně skvělé i samotné bez krému. Kromě toho můžete vytvořit světlou a tmavou variantu. Stačí, když kakao přimícháte jen do poloviny těsta.