Oblíbené recepty

Nemáte žádné oblíbené recepty

Užitečné odkazy

Recept na ořechy plněné krémem

4,3
Komentáře Komentáře
čas přípravy Příprava: 170 minut
čas vaření Vaření: 10 minut

Recept na ořechy plněné krémem - postup přípravy

Advent je tady, a tak je načase namazat svaly, zadělat těsto, rozpálit troubu a napéct vánoční cukroví. Přinášíme vám sérii klasických i těch méně známých vánočních receptů na cukroví, které vám nádherně provoní byt vanilkou a cukrem a prodchne kouzlem Vánoc i ty nejsychravější a úplně nevánoční dny. Tentokrát si ukážeme, jak připravit cukroví ve tvaru vlašských ořechů slepované lahodným krémem. Je to ten nejtradičnější druh vánočního cukroví, který si jen dokážeme představit a každý z nás na něj nejspíš s láskou vzpomíná už od dob svého dětství. Pokud nevíte, jak na ně, přinášíme vám jednoduchý recept.

Ingredience pro:
1 porce

Těsto

Krém

Kuchařka
Kuchařka:

Jako první přijde na řadu těsto. Do mísy nasypejte hladkou mouku, mleté vlašské ořechy, moučkový cukr, přidejte také sáček vanilkového cukru, dvě lžíce holandského kakaa a oba druhy mletého koření a tyto suché přísady vzájemně velmi dobře promíchejte.




Do mísy přidejte změklé máslo při pokojové teplotě, vyklepněte jedno vajíčko a rukama jej propracujte do drobivého těsta. To pak hněťte tak dlouho, dokud se nespojí do hladké konzistence. Z těsta pak zformujte kouli, zabalte ji do přilnavé potravinářské fólie a vložte nejméně na 2 hodiny do lednice, lepší je však nechat ho chladit přes noc.

Druhý den těsto vyndejte z lednice a zapněte troubu, aby se předehřála na 160 °C. Připravte si formy na ořechy a napěchujte je připraveným těstem. Naplněné formičky pak vyskládejte na plech a vložte do trouby péct zhruba 8 minut. Po dopečení hotové ořechy ještě zatepla opatrně vyklepněte z formiček a nechte je vychladnout. Mezitím si připravte krém.

Pudinkový prášek vysypejte do skleničky s jedním decilitrem mléka a důkladně ho rozmíchejte. Zbylé mléko zahřejte na kamnech a když je horké, vylijte do něj rozmíchaný pudink a vařte do husté konzistence. Pak odstavte z kamen.


Do misky vložte změklé máslo, přidejte k němu moučkový cukr podle chuti a mandlové aroma a šlehačem či mixérem jej vyšlehejte do nadýchané konzistence. K té pak po částech přimíchejte pudink a ještě chvíli šlehejte, dokud nezískáte homogenní směs. Tímto krémem pak namažte každý ořech a spojujte vždy dva k sobě.

Nakonec rozmixujte vanilkový cukr na jemný prášek a obalte v něm hotové ořechy.

Poznámka: Ořechy jsou stejně skvělé i samotné bez krému. Kromě toho můžete vytvořit světlou a tmavou variantu. Stačí, když kakao přimícháte jen do poloviny těsta.

Jiřina Burdová šéfredaktorka receptů