Retro koprová omáčka - postup přípravy
Koprová omáčka je klasika minulého režimu, která, zejména kvůli špatné práci tehdejších školních jídelen, došla nevalné pověsti. Pokud ji ale vyzkoušíte podle kvalitního receptu podle Youtube kanálu Recepty bez brepty, zmizí z talířů dřív, než se nadějete.
Ingredience
V pánvi rozehřejte půl kostky másla a osmahněte na něm hladkou mouku do světle zlatavé barvy. Přilijte mléko, moučnou jíšku důkladně rozmíchejte a nechte ji na mírném ohni asi 20 minut vařit. V průběhu vaření ji často promíchávejte a čas od času přilijte trochu mléka nebo vody, abyste docílili správné konzistence bešamelové omáčky.
Do omáčky přidejte podle chuti sůl, čerstvě mletý černý pepř, trochu octa a cukru, abyste dosáhli vyvážené sladkokyselé chuti. Nakonec přilijte trochu smetany.
Kopr zbavte tuhých stonků, lístky nasekejte najemno a přihoďte je do omáčky. V tu chvíli ji už nevařte. Jen kopr dobře vmíchejte a nechte omáčku chvilku odpočinout.
Koprovou omáčku podávejte s houskovým knedlíkem, ztraceným, naměkko uvařeným vejcem a ozdobte snítkou kopru. Pokud máte raději maso, můžete si ke koprové omáčce uvařit kousek hovězího, s nímž bude také chutnat náramně.
Pokud máte svůj oblíbený recept nebo tip, co vařit k obědu, podělte se s námi o něj v naší FB skupině Hlavní jídla aneb Co vařit k obědu.