Řezy s vaječným koňakem - postup přípravy
Opravdu luxusní a skvěle vypadající řezy si doma uděláte podle receptu paní Dagmar Kazdové. Jsou na nich dva skvělé krémy – v jednom je vaječný koňak, v druhém zakysaná smetana a šlehačka.
Na těsto
Na koňakový krém
Na smetanový krém
Rozklepněte vejce a oddělte žloutky a bílky. Z bílků v jedné míse ušlehejte tuhý sníh. V druhé míse rozšlehejte do pěny žloutky, cukr vodu a olej. Poté přidejte mouku, prášek do pečiva, kakao a vyšlehaný sníh. Pečlivě, ale opatrně, aby vše zůstalo nadýchané, vše rozmíchejte.
Plech o rozměru 32×42 cm vyložte pečícím papírem a těsto na něj vylijte a rovnoměrně rozetřete. Troubu rozehřejte na 180 °C a pečte, dokud nebude piškot zcela propečený. To lze ozkoušet třeba párátkem. Poté nechte korpus vychladnout a vršek potřete slabou vrstvou rybízové marmelády.
Z mléka a dvou pudinkových prášků uvařte pudink. Podle toho, jak máte rádi sladké, ho doslaďte. Po vychladnutí do pudinku zašlehejte máslo a po troškách vaječný koňak. Hladký krém pak naneste na korpus pomazaný zavařeninou.
Ze smetany ke šlehání vyšlehejte šlehačku. Přidejte zakysanou smetanu, ztužovač a moučkový cukr dle chuti a znovu prošlehejte. Poté krém naneste na koňakový krém. Vršek vašeho výtvoru můžete ozdobit třeba čokoládovými hoblinkami nebo jinou vhodnou ozdobou, vše je na vás. Dejte řezy ztuhnout do lednice a pak servírujte.