Rohlíčky s ořechovou a makovou náplní - postup přípravy
Na křehké domácí rohlíčky stačí jednoduché těsto, které můžete naplnit třeba mákem nebo ořechy. Recepty na těsto i na náplně nám poskytla paní Renata Adámková.
Na těsto
Na makovou náplň
Na ořechovou náplň
Na potření a posyp
Do zadělávací mísy dejte mouku, kysanou smetanu, změklé máslo, případně lze použít i heru, sůl a 1 vejce. Ze všech surovin vypracujte hladké těsto. To zabalte do fólie a dejte na noc do lednice.
Na makovou náplň dejte mletý mák do rendlíku, přilijte mouku a přidejte cukr, vanilkový cukr, rum, mletou skořici, citronovou šťávu a kůru, případně můžete i pár rozinek. Za stálého míchání náplň svařte. Pokud ji budete mít řídkou, můžete ji zahustit trochou mletých piškotů.
Na ořechovou dejte nejprve vařit mléko a do vroucího mléka nasypejte mleté ořechy a cukr s vanilkovým cukrem. Za stálého míchání povařte, přidejte citronovou kůru, skořici a rum a chvilinku povařte. Pak směs zahustěte mletými piškoty tak, aby byla náplň dostatečně hustá.
Těsto rozdělte na 8 kusů. Z každého udělejte placku a zabalte dovnitř vámi vybranou náplň. Rohlíčky vyskládejte na plech vyložený pečicím papírem a potřete je rozšlehaným vejcem. Poté je dejte péct do předehřáté trouby na 180°C po dobu asi 14 minut. Před podáváním rohlíčky pocukrujte moučkovým cukrem.