Rumunská cuketová zacusca na zimu - postup přípravy
Dnes se podíváme na recept na cuketovou zacuscu. Jedná se o velmi jednoduchý recept na vynikající zeleninovou směs, kterou můžete podávat s masem, rybami nebo jako předkrm na svátečním stole. Stejně tak si ji ale vychutnáte i na obyčejném chlebu jako netradiční svačinu. Zaručeně potěší chuťové pohárky každého z vás a zároveň se dokonale hodí ke každému jídlu.
Ingredience
Použít můžete mladé nebo dospělejší cukety. Z těch nezapomeňte ovšem odstranit semena a slupku. V případě mladších plodů to dělat nemusíte.
Cukety nakrájejte na kostičky požadované velikosti.
Mrkev a papriku nakrájejte na středně velké kostky.
Rajčata překrojte na čtvrtiny.
Poté veškerou zeleninu prolisujte mlýnkem na maso.
Celou směs dejte do hrnce na plotnu a zapněte na vysokou teplotu. Vařte na prudkém ohni za občasného míchání asi 20 minut.
Poté přidejte cukr, rajčatovou pastu a rostlinný olej. Snižte teplotu, promíchejte a duste dalších 10 minut. Poté můžete přidat pálivé papriky, prolisovaný česnek a ocet. Znovu zamíchejte a vařte dalších 5 minut.
Poté budete mít směs hotovou. Poté vypněte sporák a nalijte směs do sterilizovaných sklenic. Uzavřete je sterilizovanými víčky a nádoby otočte.
Nechte je takto vychladnout a skladujte na chladném a temném místě.