Oblíbené recepty

Nemáte žádné oblíbené recepty

Užitečné odkazy

Rumunská kuřecí polévka Rădăuțeană se zeleninou

4,0
Komentáře Komentáře
čas přípravy Příprava: 15 minut
čas vaření Vaření: 45 minut

Rumunská kuřecí polévka Rădăuțeană se zeleninou - postup přípravy

Vydatná kuřecí polévka s kořenovou zeleninou a feferonkami je typická pro oblast rumunsko-ukrajinské Bukoviny. Má velmi zvláštní příchuť danou kombinací zeleniny se smetanou, česnekem a paprikou, která v našich českých končinách nemá příliš obdoby. Tato polévka stojí za vyzkoušení. A pokud si ji doma jednou připravíte, určitě to nebude naposledy.

Ingredience pro:
6 porcí

Ingredience

Kuchařka
Kuchařka:

Kuřecí prsíčka rozkrojte na poloviny, vložte je do hrnce, zalijte vodou, osolte a na středním plameni vařte, dokud nezměknou. Během vaření odstraňujte pěnu, která se tvoří na hladině.




Když je kuřecí maso uvařené, vyndejte ho z vody, přidejte do vývaru celou cibuli i se slupkou, mrkev, celer, pastinák a petržel rozkrájené na velké kousky a uvařte doměkka. Když je zelenina měkká, vyjměte ji z hrnce.

Uvařené maso zbavte kostí a kůže a nakrájejte ho na proužky.

Do mixéru vložte celer, pastinák a petržel a rozmixujte je do krémové hmoty. Tu pak vložte spolu s pokrájenými kuřecími prsíčky zpátky do polévky a promíchejte. Mrkev nakrájejte na plátky a sladkou i pálivou papriku nakrájejte na proužky a obojí přidejte do polévky.


V misce smíchejte žloutky se smetanou a dobře promíchejte. Za stálého míchání přidejte několik lžic horkého vývaru z hrnce, a když docílíte řídké konzistence (žloutky by se neměly během tohoto procesu srazit), vlijte ji do hrnce s polévkou a promíchejte. Přidejte prolisovaný česnek a vařte další 2 až 3 minuty.

(Množství žloutků a smetany si můžete podle chuti přizpůsobit. Pokud máte raději konzistentnější polévky, přidejte více smetany a jen jedno vajíčko.)

Nakonec dokyselte polévku octem, promíchejte a odstavte z kamen.

Polévku podle chuti osolte a opepřete, případně přidejte koření a bylinky podle chuti a podávejte posypanou čerstvě nasekanou zelenou petrželovou natí.

Jiřina Burdová šéfredaktorka receptů