Rychlé a lahodné portugalské brambory - postup přípravy
Lámete si hlavu s tím, jakou přílohu zvolit k masovému steaku, který jste připravili na grilu? Pak můžete vsadit třeba na pečené portugalské brambory, které si už po prvním soustu zamilujete. Jsou voňavé a syté.
Ingredience
Nejprve si pečlivě očistěte brambory, avšak neloupejte je. Také je důkladně opláchněte vodou a dejte celé vařit do změknutí. Mezitím si oloupejte česnek a nasekejte jej na menší kousky. Nyní si k ruce vezměte zapékací misku a tu vymažte máslem. Na dno rozprostřete česnekové stroužky a následně navrstvěte na čtvrtky pokrájené vařené brambory ve slupce. Pokud máte menší rané brambůrky, nemusíte je krájet. Na povrch brambor také poklaďte zbylé máslo, osolte, opepřete dle chuti a posypte čerstvým rozmarýnem.
Nakonec dejte brambory péct do předehřáté trouby na 15 až 20 minut při teplotě 180 °C. Přílohu podávejte ideálně teplou. Brambory po Portugalsku se budu hodit nejen k masovým steakům, ale třeba i k dipu se zakysanou smetanou a lisovaným česnekem. Konzumovat je můžete klidně i jen s máslem, s balkánským sýrem a tvrdým tvarohem na strouhání. Přejeme vám dobré chutnání.
Pokud se bez uzenin a masa neobejdete, můžete k bramborám před pečením přidat i na kostičky pokrájenou prorostlejší slaninu. Hodit se bude i uzené maso anebo klobáska dle preferencí. Milovníci pikantních chutí zase ocení chilli koření anebo mořskou sůl s chilli vločkami. Kromě rozmarýnu pak můžete na brambory použít i čerstvou jarní cibulku, pažitku, petrželku i koriandr.