Rychlé listové těsto - postup přípravy
Listové těsto je univerzální materiál pro výrobu nejrůznějších druhů pečiva a zapékaných pokrmů. Protože se velmi snadno skladuje v lednici či mrazáku, už před mnoha lety se začalo prodávat jako celkem levný polotovar v každém obchodě a supermarketu. Proto už jej vlastníma rukama vyrábí jen velmi málo hospodyněk, což je věčná škoda. Nejenže je domácí listové těsto lepší a člověk z něho má tak nějak lepší pocit, ale náklady na jeho výrobu jsou i mnohem nižší, než na pořízení hotového těsta. A navíc je velmi jednoduché, a proto není žádný důvod, proč si ho doma nepřipravit sami. Poradíme vám, jak na to.
Ingredience
Všechny přísady si před započetím přípravy vyndejte z lednice a nechte je zteplat na pokojovou teplotu. Zejména máslo by mělo povolit a změknout, aby se s ním vůbec dalo pracovat.
Připravte si hlubokou mísu a vhoďte do ní máslo, které elektrickým šlehačem vyšlehejte do jemné hmoty. Pak přilijte kefír, přidejte do něho jeden vaječný žloutek a šlehejte dál, dokud nezískáte hladkou a jednolitou konzistenci.
Nakonec začněte postupně přisypávat mouku, kterou do hmoty důkladně vmíchejte. Když začne těsto houstnout, můžete si vzít k ruce elektrický hnětač, který vám velmi usnadní práci. Hněťte, dokud nezískáte hladké a nelepivé těsto.
Těsto pak vyválejte do koule, zabalte ho do potravinářské fólie či igelitového pytlíku a vložte na 10 minut do ledničky vychladit.
Poté můžete začít tvarovat a plnit finální výrobky, případně těsto vyválet, zabalit do ruličky s pečicím papírem a vložit do mrazáku, kde vydrží i několik měsíců neustále připravené na chvíli, kdy dostanete chuť na nějakou tu dobrotu z listového těsta.