Rychlý boršč po moravsku - postup přípravy
I když je boršč typické ruské a ukrajinské jídlo, zdomácnělo i v jiných oblastech. Mírně upravený recept připravila Moravačka, paní Zdeňka Laštůvková.
Ingredience
Na vývar
Nejprve připravte vývar. Vepřové maso vložte do hrnce spolu s půlkou bulvy celeru, jedním bobkovým listem, čtyřmi kuličkami nového koření a trochou soli. Suroviny v hrnci zalijte vodou, přiveďte ji k varu, stáhněte žár a nechte probublávat tak dlouho, jak jen to půjde. Ideálně 5 až 6 hodin, fungovat bude i méně. Čím déle se však bude vařit, tím lépe bude chutnat.
Očistěte cibuli, mrkev, petržel i červenou řepu a z hlávky zelí odstraňte svrchní poškozené listy. Všechnu zeleninu nakrájejte na malé kousky. Cibuli nasekejte najemno a opražte ji na lžíci sádla. Jakmile zezlátne, přidejte k ní pokrájenou mrkev, petržel, červenou řepu a zelí. Chvíli společně opékejte a podlijte vývarem.
Maso z vývaru nakrájejte na kostky a dvě klobásy na půlkolečka. Obojí přidejte do hrnce s polévkou spolu s jednou polévkovou lžící rajčatového protlaku a vařte, dokud všechna zelenina nezměkne.
Hotovou polévku podle chuti dosolte a dopepřete, servírujte na talíř a dozdobte sekaným koprem, případně kopečkem zakysané smetany.