Oblíbené recepty

Nemáte žádné oblíbené recepty

Užitečné odkazy

Vylepšená francouzská cibulačka

3,3
Komentáře Komentáře
čas přípravy Příprava: 15 minut
čas vaření Vaření: 30 minut

Vylepšená francouzská cibulačka - postup přípravy

Francouzská kuchyně je dobře známá svými komplexními gurmánskými pokrmy, které mají příznivce po celém světě. Možná i vy jste si zamilovali oblíbenou francouzskou cibulačku. Zkuste tento recept, který máte hotový do půl hodiny a s minimem přísad. Vše je velmi jednoduché, ale uvidíte, že zároveň neuvěřitelně chutné. Základem pro dokonalou francouzskou cibulačku je zkaramelizovaná cibule během restování.  Z cibule se totiž uvolňuje cukr, který dodá polévce ještě lepíš chuť. Je tedy potřeba cibuli skutečně dobře orestovat a zbytečně nespěchat.

Ingredience pro:
4 porce

Ingredience

Kuchařka
Kuchařka: Vlastimila Kovaříková

Oloupejte a nakrájejte cibuli. Smažte ji do zlatova na oleji a ke konci přidejte sůl a pepř nebo jiné koření dle chuti. Poté přidejte ještě nasekaný česnek a vše zalijte vínem. Alkohol se během chvilky odpaří, takže polévka je vhodná i pro děti. Přilijte také vodu, promíchejte a vařte pod poklicí po dobu asi 10 minut.




Mezitím si připravíme chlebové tousty se sýrem. Chléb nebo jiné pečivo (bagetu apod.) nakrájejte plátky. Ty pokapejte trochou olivového oleje a nastrouhejte na ně sýr. Nemusí to být jen čedar, volba konkrétního sýra je zcela na vás a vaší chuti. Chlebové plátky vložte na plech vyložený pečicím papírem a dejte jej péct do trouby vyhřáté na 180 stupňů na asi 10 minut. Cílem je pouze to, aby jednotlivé houstičky zhnědly a sýr se na nich hezky zapekl.

A máte skoro hotovo – nyní už jen správně servírovat. Horkou polévku nalijte do hlubokého talíře a na povrch položte jeden nebo dva zapečené tousty dle vaší chuti. Můžete přidat i trochu zakysané smetany nebo jídlo dozdobit trochou jarní cibulky. Možností je celá řada, záleží jen na vaší fantazii.

Přidejte se do naší Facebookové skupiny

Recepty našich babiček
Jiřina Burdová šéfredaktorka receptů