Rychlý jahodový zmrzlinový dort z plnotučné smetany a jogurtu - postup přípravy
Čerstvé jahody či jiné ovoce, smetana a jogurt. To jsou základní přísady báječného zmrzlinového dortu, jehož příprava vám nezabere víc než deset minut a potěšíte s ním všechny malé i velké strávníky. Pokud máte doma trochu ovoce, pak na nic nečekejte a dejte se do přípravy.
Ingredience
Nejprve připravte jahodový rozvar. Jahody umyjte a odstopkujte. Asi 7 kousků si odložte stranou a zbytek jahod nakrájejte je na menší kousky a vložte je do rendlíku. Zasypejte je cukrem, vymačkejte šťávu z poloviny citrónu a postavte na kamna. Na mírném ohni za stálého míchání vařte jahody tak dlouho, dokud se úplně nerozpadnou.
Získanou směs pak vložte do mixéru a mixujte 1 až 2 minuty, dokud nezískáte homogenní kompozici, kterou přelijte do hluboké misky. Nechte pyré zchladnout na pokojovou teplotu a vložte asi na jednu a půl hodiny do lednice.
Vezměte si k ruce odložených sedm kousků jahod a nakrájejte je na kulaté plátky. Připravte si misku, ve které budete připravovat zmrzlinový dort (nejlepší je forma na biskupský chlebíček) a její stěny obložte po celém obvodu a ploše plátky jahod.
Plnotučnou smetanu nalijte do hluboké mísy a elektrickým šlehačem ji vyšlehejte do tuhé a pevné pěny, která ani po převrácení vzhůru nohama nevytéká z misky a pevně drží tvar. Vyndejte misku s jahodovým pyré z lednice, vyklopte do ní jahodový jogurt a ručně stěrkou zamíchejte do hladké a jednolité konzistence, což by mělo trvat asi 5 minut. Tuto směs pak vlijte do mísy se šlehačkou a velmi jemně ji do ní zapracujte. Dejte pozor, abyste nemíchali příliš intenzivně, šlehačka by se mohla srazit.
Výsledný krém přeneste do formy vyložené jahodovými plátky a rovnoměrně ji rozetřete do roviny. Takto připravenou formu s krémem vložte do mrazáku na 3 až 4 hodiny zmrznout. Poté formu vyjměte a vložte ji na 2 až 3 minuty do mísy s vlažnou vodou. Díky tomu půjde zmrzlina z formy snadno vyklopit, aniž by se rozbila.