Salát plný vitamínů s dresinkem - postup přípravy
V zimě, kdy není čerstvého ovoce a zeleniny nazbyt, je dobré dopřát svému tělu čas od času pořádnou vitamínovou bombu. Podle tohoto receptu si připravíte jednoduchý, chutný a křupavý salát s dresinkem, který si naprosto zamilujete. Podávat ho můžete ke svačině nebo jako přílohu k hlavnímu jídlu.
Salát
Dresink
Nejprve nakrouhejte bílé zelí na malé proužky. Budete potřebovat zhruba jednu hlávku. Snažte se z něj vymačkat co nejvíce vody, aby salát zůstal krásně křehký. Přesuňte ho do velké mísy a nastrouhejte k němu mrkev na podobně velké proužky. Okurku nejprve nakrájejte na tenká kolečka a následně rovněž na proužky. Vše zamíchejte v míse.
Čerstvou petrželku nakrájejte nebo nasekejte na malé kousky a vložte do mísy k zelenině. Na závěr přidejte hrášek a opět důkladně promíchejte.
Následně si připravte dresink. Do malé misky nalijte vodu, ocet, olej (nejvíce se hodí slunečnicový, lněný, dýňový, makový, rýžový nebo olivový) a poté přisypte cukr a sůl. Dobře rozmíchejte, aby se cukr a sůl rozpustil. Dresink přilijte do mísy k salátu a vše promíchejte. Uchovávejte v lednici a zkonzumujte nejlépe do několika dnů.
Tento recept si připravujte tak často, jak jen to bude možné. Častá a pravidelná konzumace zelí má totiž velmi příznivý vliv na zdraví. V zelí najdeme v hojné míře draslík, síru, vápník, chlor, fosfor a řadu dalších velmi důležitých prvků a vitamínů. Například vitamínu C se v zelí nachází více než v citronu. Zelí se nejlépe hodí právě do salátů, jelikož při přípravě v syrovém stavu si tato zelenina uchovává kyselinu listovou, vitamín A, E, kyselinu pantotenovou a řadu vitamínů skupiny B.