Šarlotka – buchta s jablky a skořicí - postup přípravy
Máte-li chuť vyzkoušet nový dezert, nepřehlédněte tento recept. Příprava šarlotky je jednoduchá a zvládnou ji i začátečníci. Buchta navíc nádherně provoní vaši kuchyni a pomůže vytvořit teplo domova.
Těsto
Náplň
Nejprve si připravte náplň. Omyjte a oloupejte jablka, která nastrouhejte nahrubo. Jablka vložte do pánve, pokapejte je citronovou šťávou, posypte je cukrem a nakonec také mletou skořicí. Všechny ingredience důkladně promíchejte.
Pánev s jablky rozehřejte a na mírném ohni je zahřívejte po dobu 5 minut, dokud nezměknou. Poté zvyšte teplotu a vařte je, dokud se z nich neodpaří puštěná šťáva – potrvá to přibližně 15 minut.
Následně do jablek vmíchejte škrob, který jste předem rozpustili ve vodě a za stálého míchání dále zahřívejte směs v pánvi po dobu 2–3 minut, dokud nezhoustne. Hotovou náplň z jablek nechte vychladnout.
Zatímco náplň chladne, připravte si těsto. V míse vyšlehejte vejce, cukr a vanilkový cukr – šlehejte přibližně 10–12 minut, dokud nezískáte nadýchaný sníh.
Postupně do sněhu přidejte mléko, olej a poté přimíchejte po částech mouku s práškem do pečiva.
Poznámka: Šlehejte při nejnižších otáčkách, aby sníh „nezmokl“.
Polovinu z množství vytvořeného těsta přelijte na máslem vymazaný plech a pečte jej v předehřáté troubě na 180 °C po dobu 15–18 minut.
Tip: Plech nemusíte vymazávat, pokud jej vyložíte pečicím papírem.
Po této době plech vyndejte a po celém povrchu těsta rozprostřete jablečnou náplň. Na náplň vlijte zbytek syrového těsta a pokračujte v pečení na 180 °C po dobu 30–35 minut.
Tip: Zda je buchta upečená poznáte, když do jejího středu píchnete špejlí. Bude-li těsto na špejli držet, pečte dál. V případě, že se na špejli těsto nezachytí, máte hotovo.
Po upečení šarlotu z trouby vyndejte a nechte ji vychladnout. Až poté ji sundejte z plechu a nakrájejte ji na kousky.
Poznámka: Buchtu podávejte posypanou moučkovým cukrem.
Pokud máte svůj oblíbený recept na dezert či moučník, podělte se s námi o něj v naší FB skupině Dezerty, moučníky, sladké pečení: TOP recepty.