Schwarzwaldské višňové kostky z čokoládového těsta - postup přípravy
Úroda letního ovoce a především sladkých višní si žádá originální dezert. Vyzkoušejte lahodné schwarzwaldské višňové kostky podle receptu, který nám poskytla paní Dagmar Kazdová, a ocitnete se v chuťovém nebi.
Na těsto
Na náplň
Na ozdobení
Máslo rozehřejte s čokoládou ve vodní lázni nebo opatrně v mikrovlnné troubě. Rozklepněte vejce a oddělte žloutky a bílky. Ke žloutkům přidejte cukr a vyšlehejte je do pěny. Poté do směsi zašlehejte ještě vlažnou čokoládu.
Z bílků ušlehejte pevný sníh. Mouku smíchejte s kypřicím práškem do pečiva. Obojí poté postupně zapracujte po částech do čokoládového základu.
Dortovou formu nebo plech (lze použít i dortový ráfek) o velikosti zhruba 28×25 centimetrů vyložte pečicím papírem a nalijte do ní těsto. Vložte formu do trouby předem vyhřáté na 170 °C a pečte korpus asi 20 minut, záleží na troubě. Nechte ho vychladnout.
Do hrnce vložte vypeckované višně s cukrem a krátce je povařte. Pokud jsou hodně kyselé, můžete použít více cukru, záleží na vaší chuti.
Do směsi nasypejte skořici. Škrob rozmíchejte ve 3 lžících vody a nakonec ho přilijte k višním. Za stálého míchání nechte směs vzkypět a odstavte ze sporáku.
Po vychladnutí korpus podélně rozkrojte na 2 části, získáte tak 3 pláty. V malé misce smíchejte džem s pálenkou a touto směsí potřete spodní plát. Přiklopte ho druhým dílem a na něj naneste ještě horkou višňovou hmotu. Vrstvu uhlaďte a nechte vychladnout.
Ze smetany ke šlehání a ztužovačů ušlehejte šlehačku, dle chuti ji oslaďte moučkovým cukrem. Částí šlehačky potřete višně a přiklopte je posledním plátem. Na vrch naneste zbytek šlehačky a dejte ztuhnout do lednice. Poté dezert nakrájejte na kostky, každou ozdobte čerstvou višní a podávejte.
Pokud máte svůj oblíbený recept na dezert či moučník, podělte se s námi o něj v naší FB skupině Dezerty, moučníky, sladké pečení: TOP recepty.