Sekaná pečeně s vejci a sýrem - postup přípravy
Když se řekne sekaná s vejcem, nejspíš si představíte vajíčko natvrdo zapečené v kusu mletého masa. Tento recept je ale jiný a mnohem zajímavější.
Ingredience
Mleté maso vložte do hluboké misky. Oloupanou cibuli nastrouhejte najemno, anebo ji umixujte, přidejte ji do mísy s masem a zasypejte vše strouhankou. Přidejte jedno vejce, jednu lžičku soli, čtvrt čajové lžičky chilli a podle chuti čerstvě mletý černý pepř. Přilijte také rostlinný olej a studenou vodu a rukou či stěrkou vše promíchejte do hladké a soudržné hmoty.
Plech či zapékací misku o rozměrech 21 x 15 x 6 cm hojně vymažte změklým máslem a vtlačte do něj mleté maso tak, aby důsledně kopírovalo dno i boky formy a vytvořilo tak masovou misku.
Do misky vyklepněte zbylá čtyři vejce, zalijte je mlékem, podle chuti osolte (zhruba tři čtvrtě lžičky) a jemně nasekané bylinky. Vše metličkou důkladně rozšlehejte dohladka. Sýr nastrouhejte nahrubo, nasypejte ho do masové misky a zalijte ho směsí mléka s vejcem.
Pekáč vložte do studené trouby nastavené na 200 °C a pečte maso asi 25 až 30 minut dozlatova. Hotovou sekanou nechte mírně zchladnout, rozkrájejte na porce a podávejte s vařeným bramborem, bramborovou kaší nebo třeba s čerstvým zeleninovým salátem.