Skládaný vanilkový dezert s krémem - postup přípravy
Tento velmi lahodný zákusek je poměrně pracný, výsledek však rozhodně stojí za to. Základní provedení dezertu počítá pouze s vanilkovým krémem, lze jej však vylepšit také výborným sladkým džemem, který korpus zvlhčí a dodá mu další chuťový vjem.
Ingredience pro:
10 porcí
Těsto
Krém
- Do větší mísy prosejeme mouku na těsto.
- Přidáme tuk, vejce, sůl a prášek do perníku, a následně vlažné mléko.
- Všechny suroviny důkladně promícháme tak, aby vzniklo hladké tekuté těsto (podle potřeby mléko postupně přidáváme, dokud nemá těsto požadovanou konzistenci).
- Těsto rozdělíme do pěti částí a upečeme pět tenkých plátů korpusu.
- V průběhu pečení si připravíme krém – nejdříve je potřeba rozříznou vanilkový lusk.
- Mléko nalejte do hrnce, přidejte mouku a vanilkový lusk a přiveďte k varu.
- Za stálého míchání vytvořte hustý hladký krém.
- Jakmile dosáhnete potřebné konzistence, sundejte krém ze sporáku.
- Do mísy si připravte cukr, vmíchejte do něj máslo a následně vanilkový krém a vanilkový cukr.
- Důkladně promíchejte, dokud nedosáhnete homogenního krému.
- Krém naneste na jednotlivé pláty korpusu vždy rovnoměrně, dezert lze vylepšit sladkým džemem, kterým korpus potřete buď v samostatné vrstvě, nebo pod a nad krémem.
- Jakmile je dezert připravený, nechte jej alespoň přes noc chladit v lednici.